ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρπούζι ή πεπόνι; Ιδού η απορία!

26 Ιουλίου 2022, 10:00

images

Οι περισσότεροι δεν έχουμε πρόβλημα επιλογής: Τα θέλουμε και τα δύο! Αλλά για όσους έχουν την απορία ποιο είναι πιο υγιεινό και αξίζει να πάρει περίοπτη θέση στα ψυγεία μας όλο το καλοκαίρι, υπάρχουν μερικά επιστημονικά δεδομένα που μπορούν να βοηθήσουν...

Ας ξεκινήσουμε από το μεγαλύτερο εκ των δύο καλοκαιρινών φρούτων, το καρπούζι που με το εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα του έχει λάβει τα σκήπτρα του "βασιλιά" των φρούτων αυτής της εποχής. Τα 100 γραμμάρια καρπουζιού αποδίδουν 30 θερμίδες, 7,6 γραμ. υδατάνθρακες, 94 ml νερό, και πολλές φυτικές ίνες. Το καρπούζι είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C, βήτα-καροτίνη και βιοτίνη, οδηγώντας κάποιους στο συμπέρασμα ότι μπορεί να προστατεύσει ακόμα και από τον καρκίνο. 

Το πεπόνι από την πλευρά του δίνει 34 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, 8,16 γραμ. υδατάνθρακες και 90 ml νερό. Πολύτιμο συστατικό του είναι το αντιπηκτικό αδενοσίνη, το ίδιο που υπάρχει στα κρεμμύδια και τα σκόρδα. Ως εκ τούτου, το πεπόνι θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια αποφυγής καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. ταυτόχρονα, το πεπόνι είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών καθώς περιέχει βιταμίνη C και, β-καροτίνη ενώ περιέχει και βιταμίνη Β6.

Που καταλήγουμε; 

Το πεπόνι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καρδιοπαθείς και άτομα που στο παρελθόν έχουν υποστεί θρόμβωση ή έχουν τέτοια κληρονομικότητα και προσέχουν. Το δε καρπούζι ωφελεί όλους το ίδιο! Από άποψη θερμίδων και δίαιτας δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία διαφορά και μπορούμε να τα καταναλώνουμε ελεύθερα.

Σχετικά Άρθρα