ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Καρπούζι: Γεύση, δροσιά και καλή υγεία

19 Αυγούστου 2021, 16:00

images

Το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό, ενώ η περιεκτικότητα του σε σάκχαρα ανέρχεται μόλις στο 5%. Τι πιο υγιεινό και κατάλληλο για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού; 

Το φρούτο- σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β1, C, λυκοπένιο, β-καροτένιο και έχει επίσης κάλιο, μαγνήσιο και διαλυτές φυτικές ίνες, συστατικά που είναι πολύτιμα για μια υγιεινή διατροφή. Σε ό,τι αφορά τις θερμίδες ένα φλιτζάνι με καρπούζι περιέχει μόλις 40.

Η ουσία- κλειδί για την υγιεινιστική αξία του καρπουζιού είναι το λυκοπένιο. Πρόκειται για μια αντιοξειδωτική ουσία που συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων εκφυλιστικών νόσων (καρδιαγγειακά νοσήματα) και διάφορων μορφών καρκίνου (καρκίνος του προστάτη). Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι το λυκοπένιο που περιέχεται στο καρπούζι είναι βιολογικά περισσότερο διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στην ντομάτα! 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα θετικά, ο χυμός του καρπουζιού προκαλεί έντονη διούρηση, λόγω της κιτρουλίνης και της αργινίνης, ουσίες που βοηθούν στο να ανακουφιστούν οι νεφροί και να αποφύγουμε το καλοκαίρι κυστίτιδες, ουρηρθρίτιδες και ουρολοιμώξεις.

Το καρπούζι επίσης θεωρείται η καλύτερη λύση για να αποφύγουμε την συχνή κατανάλωση παγωτών και άλλων γλυκυσμάτων το καλοκαίρι συντελώντας στη διατήρηση καλού σωματικού βάρους. Ενώ με τα θρεπτικά συστατικά του κάνει καλό στο δέρμα που εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία και χρειάζεται εκ των έσω θρέψη και ενυδάτωση.


Σχετικά Άρθρα