ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

ΗΠΑ: Ανιχνεύθηκαν αυξημένα επίπεδα τοξικών μετάλλων σε χυμούς φρούτων και αναψυκτικά

10 Μαΐου 2023, 16:00

images

Νέα μελέτη στις ΗΠΑ οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα ποτά που καταναλώνονται συχνά, περιέχουν επίπεδα τοξικών μετάλλων που υπερβαίνουν τα ομοσπονδιακά πρότυπα πόσιμου νερού. Συγκεκριμένα, 5 από τα 60 ποτά που δοκιμάστηκαν, περιείχαν ένα τοξικό μέταλλο σε ποσότητα πάνω από τα ομοσπονδιακά πρότυπα πόσιμου νερού, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο Tulane. Δύο ανάμεικτοι χυμοί είχαν επίπεδα αρσενικού πάνω από το πρότυπο των 10 μικρογραμμαρίων/λίτρο. Ένας χυμός cranberry, ένας ανάμεικτος χυμός καρότου και φρούτων και ένα γάλα βρώμης είχαν το καθένα επίπεδα καδμίου που ξεπερνούσαν τα πρότυπα 3 μέρη/δισεκατομμύριο (ppb).

Τα ποτά της μελέτης, τα οποία περιλάμβαναν εκείνα που βρίσκονται συνήθως στα παντοπωλεία -σκέτους και ανάμεικτους χυμούς φρούτων, γάλατα φυτικής προέλευσης, αναψυκτικά και τσάι- μετρήθηκαν για 25 διαφορετικά τοξικά μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Οι ανάμεικτοι χυμοί και τα γάλατα φυτικής προέλευσης (όπως βρώμη και αμύγδαλο) περιείχαν υψηλές συγκεντρώσεις τοξικών μετάλλων πιο συχνά από άλλα ποτά, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Food Composition and Analysis.

Συνολικά, 7 από τα 25 στοιχεία υπερέβαιναν τα πρότυπα πόσιμου νερού σε ορισμένα από τα ποτά, όπως το νικέλιο, το μαγγάνιο, το βόριο, το κάδμιο, το στρόντιο, το αρσενικό και το σελήνιο. Ενώ ο μόλυβδος ανιχνεύθηκε σε περισσότερο από το 93% των 60 δειγμάτων, τα περισσότερα περιείχαν πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από 1 μέρος/δισεκατομμύριο.

Ο Tewodros Godebo, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Tulane, είπε ότι η μελέτη ήταν σημαντική επειδή υπάρχουν λίγες μελέτες που έχουν αξιολογηθεί από ομοτίμους που εξετάζουν το περιεχόμενο των αμερικανικών ποτών.

«Ήταν έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές μελέτες εκεί έξω σχετικά με τοξικά και βασικά στοιχεία στα αναψυκτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο Godebo. «Αυτό μας οδηγεί στη διαπίστωση ότι απαιτείται περισσότερη μελέτη. Είμαστε περίεργοι να συνεχίσουμε να εξερευνούμε τι υπάρχει στα ποτά και τα τρόφιμα μας που πωλούνται εμπορικά στους καταναλωτές".






Σχετικά Άρθρα