ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης δεν αποτελεί παράγοντα διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2

15 September 2023, 10:00

images

Ευρήματα από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, δείχνουν ότι ο τύπος πρωτεΐνης στη διατροφή δεν είναι τόσο σημαντικός, όσο η συνολική ποσότητα απώλειας βάρους για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Στην έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Obesity, 106 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 ακολούθησαν τυχαία, είτε μία δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, είτε μία δίαιτα με κανονική πρωτεΐνη επί 52 εβδομάδες. Και οι δύο δίαιτες ήταν ενεργειακά περιορισμένες (με λίγες θερμίδες). 

Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, περιλάμβανε συστάσεις για τη συμπερίληψη άπαχου βόειου κρέατος στη διατροφή, ενώ στη δίαιτα με κανονική πρωτεΐνη δίνονταν οδηγίες στους συμμετέχοντες να απέχουν από την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Η ομάδα των ερευνητών διαπίστωσε ότι, τόσο μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (40% των συνολικών θερμίδων προερχόταν από πρωτεΐνη) όσο και μια δίαιτα μέτριας ποσότητας πρωτεΐνης (21% των συνολικών θερμίδων προερχόταν από πρωτεΐνη) ήταν αποτελεσματικές στη βελτίωση του ελέγχου της γλυκόζης, της απώλειας βάρους και της διάπλασης του σώματος στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, 71 συμμετέχοντες στη μελέτη, ακολούθησαν μια δίαιτα υψηλότερης πρωτεΐνης με 4 ή περισσότερες μερίδες άπαχου βόειου κρέατος την εβδομάδα (ως μοναδική πηγή κόκκινου κρέατος) ή μία δίαιτα με κανονική πρωτεΐνη χωρίς κόκκινο κρέας, για 52 εβδομάδες. Η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες αποτελούταν από 40% πρωτεΐνες, 32% υδατάνθρακες και 28% λίπος της συνολικής ενέργεια, ενώ η δίαιτα με κανονική πρωτεΐνη περιελάμβανε 21% πρωτεΐνη, 53% υδατάνθρακες και 26% λίπος της συνολικής ενέργειας (που είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνη από τη μέση αμερικανική δίαιτα, με την πρόσληψη πρωτεΐνης να αποτελεί κατά μέσο όρο το 14-16% της συνολικής ενέργειας).

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν διαβήτη τύπου 2 και ακολούθησαν το πρόγραμμα διαχείρισης βάρους State of Slim, με τις 2 δίαιτες να είναι μειωμένες σε θερμίδες και να περιορίζονται σε λίστες τροφίμων για κάθε φάση του προγράμματος. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ασκήθηκαν για έως και 70 λεπτά την ημέρα, 6 ημέρες την εβδομάδα.

Βασικά Σημεία της μελέτης:

Τόσο μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που περιλαμβάνει κόκκινο κρέας, όσο και μια δίαιτα με κανονική πρωτεΐνη χωρίς κόκκινο κρέας, είναι αποτελεσματικά για την απώλεια βάρους και για τη βελτίωση του ελέγχου του σακχάρου στο αίμα.

Ο πρωταρχικός παράγοντας στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, είναι η ίδια η απώλεια βάρους, ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη σύνθεση της δίαιτας.

Η αποφυγή κόκκινου κρέατος δεν παρέχει πρόσθετα οφέλη για την απώλεια βάρους ή τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους.

Σχετικά Άρθρα