ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η «υγιεινή» διατροφή σας μπορεί να μην είναι και τόσο ...υγιεινή

10 Νοεμβρίου 2022, 09:00

images

Νέα έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πολλοί άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος, υπερεκτιμούν πόσο υγιεινή είναι η διατροφή τους, γεγονός που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες αδυνατίσματος.

Για να μάθουν εάν οι αντιλήψεις των ανθρώπων για τις διατροφικές τους συνήθειες ταυτίζονται με την πραγματικότητα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 116 ενήλικες ηλικίας 35 έως 58 ετών στην περιοχή του Πίτσμπουργκ που προσπαθούσαν να χάσουν βάρος.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συναντήθηκαν με έναν διαιτολόγο για να συζητήσουν τη διατροφή τους και στη συνέχεια παρακολούθησαν τι έτρωγαν και έπιναν κάθε μέρα για ένα χρόνο με την εφαρμογή Fitbit. Ζυγίζονταν επίσης καθημερινά και παρακολουθούσαν τη σωματική τους δραστηριότητα μέσω του Fitbit.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων στην αρχή και στο τέλος της μελέτης και έδωσαν σε κάθε άτομο βαθμολογία Υγιεινής Διατροφής (HEI) με βάση τους τύπους τροφών που ανέφεραν ότι έτρωγαν οι συμμετέχοντες.

Η HEI είναι ένα μέτρο για την αξιολόγηση του πόσο στενά ευθυγραμμίζεται ένα διατροφικό πρότυπο με τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τους Αμερικανούς. Αποδίδεται βαθμολογία από 0 έως 100, με βάση τη συχνότητα κατανάλωσης διαφόρων διαιτητικών συστατικών όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και επεξεργασμένα, κρέας και θαλασσινά, νάτριο, λίπη και σάκχαρα. Όσο υψηλότερη είναι η βαθμολογία, τόσο πιο υγιεινή είναι η διατροφή.

Όταν ολοκληρώθηκε η δοκιμή ενός έτους, τα άτομα χρησιμοποίησαν την HEI για να βαθμολογήσουν τον εαυτό τους σχετικά με την ποιότητα της διατροφής τους. Η διαφορά στο αρχικό και στο τελικό σκορ τους ήταν η αντιληπτή αλλαγή διατροφής τους. Μια διαφορά 6 μονάδων ή λιγότερο μεταξύ της HEI των ερευνητών και της αντίληψης βαθμολογίας του συμμετέχοντος, θεωρήθηκε «καλή συμφωνία».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι βαθμολογίες 3 στους 4 συμμετεχόντων θεωρήθηκε ''κακή συμφωνία'', πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική υγεία της διατροφής τους δεν ευθυγραμμίζεται με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αντιληπτή βαθμολογία των συμμετεχόντων ήταν υψηλότερη από τη βαθμολογία HEI που δόθηκε από τους ερευνητές - η μέση αντιληπτή βαθμολογία ήταν 67,6 και η μέση βαθμολογία HEI ήταν 56,4.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της 12μηνης μελέτης, μόνο 1 στους 10 συμμετέχοντες υπολόγισε σωστά πόσο είχε βελτιώσει τις διατροφικές του συνήθειες. Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους μόνο κατά περίπου 1 βαθμό με βάση τη βαθμολογία του ερευνητή. Ωστόσο, η αυτοεκτίμηση των συμμετεχόντων ήταν μια αντιληπτή βελτίωση 18 βαθμών.

«Οι άνθρωποι που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή οι επαγγελματίες υγείας που βοηθούν άτομα με απώλεια βάρους ή στόχους που σχετίζονται με τη διατροφή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότατα περισσότερο περιθώριο βελτίωσης στη διατροφή από ό,τι αναμένεται», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης, Jessica Cheng.



Σχετικά Άρθρα