ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή αναδιαμορφώνει την έκφραση των γονιδίων

09 Ιανουαρίου 2023, 10:00

images

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποδείξει τα οφέλη για την υγεία από τη χρονικά περιορισμένη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της διάρκειας του προσδόκιμου ζωής. Ωστόσο, το πώς ακριβώς επηρεάζεται το σώμα σε μοριακό επίπεδο και πώς αυτές οι αλλαγές αλληλεπιδρούν σε πολλαπλά συστήματα οργάνων, δεν έχει γίνει επαρκώς κατανοητό. Τώρα, οι επιστήμονες του Ιδρύματος Salk εξετάζουν σε ποντίκια το πώς η χρονικά περιορισμένη διατροφή επηρεάζει τη γονιδιακή έκφραση σε περισσότερες από 22 περιοχές του σώματος και του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο Cell Metabolism αφορούν σε ένα ευρύ φάσμα καταστάσεων υγείας όπου η χρονικά περιορισμένη κατανάλωση τροφής έχει δείξει πιθανά οφέλη, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η υπέρταση και ο καρκίνος.

Για τη μελέτη, δύο ομάδες ποντικών τράφηκαν με την ίδια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. Στη μια ομάδα δόθηκε ελεύθερη πρόσβαση στο φαγητό. Η άλλη ομάδα περιοριζόταν στο να τρώει μέσα σε ένα διάστημα 9 ωρών κάθε μέρα. Μετά από 7 εβδομάδες, συλλέχθηκαν δείγματα ιστού από 22 ομάδες οργάνων και τον εγκέφαλο σε διαφορετικές ώρες της ημέρας ή της νύχτας και αναλύθηκαν για γενετικές αλλαγές. Τα δείγματα περιλάμβαναν ιστούς από το ήπαρ, το στομάχι, τους πνεύμονες, την καρδιά, τα επινεφρίδια, τον υποθάλαμο, διάφορα μέρη του νεφρού και του εντέρου και διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι το 70% των γονιδίων του ποντικιού ανταποκρίνονταν θετικά στο να τρώνε σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Αλλάζοντας τη χρονική στιγμή του φαγητού, μπορέσαμε να αλλάξουμε τη γονιδιακή έκφραση όχι μόνο στο έντερο ή στο συκώτι, αλλά και σε χιλιάδες γονίδια στον εγκέφαλο», λέει ο καθηγητής Satchidananda Panda.

Μάλιστα, σχεδόν το 40% των γονιδίων στα επινεφρίδια, τον υποθάλαμο και το πάγκρεας επηρεάστηκαν από τη χρονικά περιορισμένη διατροφή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν επηρεάστηκαν εξίσου όλα τα τμήματα του πεπτικού συστήματος. Ενώ τα γονίδια που εμπλέκονται στα δύο ανώτερα τμήματα του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλο και νήστιδα) ενεργοποιήθηκαν με χρονικά περιορισμένη διατροφή, ο ειλεός, στο κάτω άκρο του λεπτού εντέρου, δεν ενεργοποιήθηκε.  Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους για έρευνες πάνω στο πώς οι δουλειές με βάρδιες, που διαταράσσουν το 24ωρο βιολογικό ρολόι επηρεάζουν τις πεπτικές ασθένειες και τους καρκίνους.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή, ευθυγραμμίζει και συγχρονίζει τους κιρκάδιους ρυθμούς διαφόρων οργάνων του σώματος, γεγονός που επιτρέπει στο σώμα να συντονίζει διαφορετικές διαδικασίες.

Στη συνέχεια, η ομάδα του Panda θα εξετάσει προσεκτικά τις επιπτώσεις της χρονικά περιορισμένης τροφής σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή συστήματα που εμπλέκονται στη μελέτη, όπως η αθηροσκλήρωση.


Σχετικά Άρθρα