ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η χρήση υποκατάστατων αλατιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο υπέρτασης

14 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Η αντικατάσταση του απλού, επιτραπέζιου αλατιού με ένα υποκατάστατο αλατιού, εμπλουτισμένο με κάλιο, μείωσε την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας χωρίς να οδηγήσει σε επεισόδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. 

Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η μείωση του νατρίου στη διατροφή, είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους μείωσης του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η μείωση αυτή μπορεί να είναι δύσκολη λόγω της επίδρασης που έχει το νάτριο στη γεύση του φαγητού και των υψηλών ποσοτήτων νατρίου σε πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και γεύματα εστιατορίων ή γρήγορου φαγητού.

Η μελέτη παρακολούθησε 611 άτομα 55 ετών και άνω που ζούσαν σε 48 εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας στην Κίνα. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων, ήταν 71 ετών και τα ¾ αυτών ήταν άνδρες.

Για να συμπεριληφθούν οι συμμετέχοντες στη μελέτη, θα έπρεπε να μην έχουν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης πάνω από 140 mmHg/90 mmHg και να μην λαμβάνουν φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση στην αρχή της μελέτης.

Σημειώνεται ότι η φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι μικρότερη από 120 mm Hg/80 mm Hg. Μια συστολική αρτηριακή πίεση μεταξύ 120 και 129 (με διαστολική πίεση μικρότερη από 80 mm Hg), θεωρείται αυξημένη ή προϋπερτασική.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν μια συναρπαστική ανακάλυψη στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης που προσφέρει έναν τρόπο στους ανθρώπους να προστατεύουν την υγεία τους και να ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες καρδιαγγειακών κινδύνων, ενώ μπορούν να απολαμβάνουν τα προνόμια της προσθήκης αλατιού στα αγαπημένα τους γεύματα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Yangfeng Wu, εκτελεστικός διευθυντής του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Κλινικών Ερευνών του Πεκίνου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Σχετικά Άρθρα