ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ορμόνη ντοπαμίνη "μπερδεύει" τον εγκέφαλο και μας οδηγεί σε υπερφαγία

13 Ιανουαρίου 2020, 16:05

images

Ένα νέο δεδομένο θέτουν υπό συζήτηση ερευνητές από το University of Virginia επισημαίνοντας ότι το κέντρο της ευχαρίστησης στον εγκέφαλο εδρεύει στο ίδιο σημείο με το βιολογικό ρολόϊ του οργανισμού μας. Κι όταν τρώμε κάτι που μας ευχαριστεί πολύ (πχ γλυκά), διαταράσσεται η αίσθηση του εγκεφάλου ως προς τους ρυθμούς θρέψης του οργανισμού... Αποτέλεσμα αυτού είναι τα συχνά "τσιμπολογήματα" και η υπερβολική κατανάλωση τροφής!

Όπως εξηγούν οι ερευνητές που δημοσίευσαν την εργασία τους στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Current Biology, τα τελευταία 50 χρόνια στις ΗΠΑ έχουν πολλαπλασιαστεί οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι εξαιτίας της κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν περισσότερο αλάτι και ζάχαρη και προκαλούν ικανοποίηση και ένα είδος εθισμού στη "νοστιμιά". 

Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ali Güler καθηγητής βιολογίας, επισημαίνει ότι η ορμόνη της ευχαρίστησης, η ντοπαμίνη, συντελεί στην αύξηση των παχύσαρκων καθώς εκκρίνεται από ένα κέντρο του εγκεφάλου που επηρεάζει και τους βιορυθμούς. Έτσι, κάποιος που τρώει συνέχεια επεξεργασμένα τρόφιμα και εκκρίνει περισσότερη ντοπαμίνη, χάνει ταυτόχρονα και την αίσθηση του μέτρου στη διατροφή του, έχοντας την ανάγκη να μασάει συνεχώς κάτι αλλά καταναλώνοντας και μεγάλες ποσότητες τροφής στα κυρίως γεύματά του.

Στα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια, οι ερευνητές απέδειξαν ότι τα ανεξέλεγκτα (σε συχνότητα και ποσότητα) σνακς, συνδέονται ευθέως με την υπερβαρότητα και την παχυσαρκία. 


Σχετικά Άρθρα