ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η νηστεία βελτιώνει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου σε άτομα με παχυσαρκία

21 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Τελευταία, έρευνες έχουν αποκαλύψει αυξανόμενα στοιχεία για τις πιθανές επιπτώσεις του ανθρώπινου μικροβιώματος στην υγεία μας. Το μικροβίωμα αποτελείται από βακτήρια, ιούς και μικρόβια που ζουν στον οργανισμό μας. Ένας υγιής ενήλικας θα φιλοξενήσει περίπου 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στο έντερο. Στους περισσότερους ανθρώπους, η μικροχλωρίδα παραμένει σταθερή σε όλη την ενήλικη ζωή, αλλά η μικροχλωρίδα του εντέρου διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων. Επηρεάζεται από το επίπεδο του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), τη συχνότητα άσκησης, τον τρόπο ζωής, τις πολιτιστικές και διατροφικές συνήθειες και τη χρήση αντιβιοτικών.

Μελέτες σε άτομα με παχυσαρκία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα αυτά τείνουν να έχουν λιγότερο διαφοροποιημένο μικροβίωμα του εντέρου και η ισορροπία των ειδών είναι διαφορετική από αυτή των πιο αδύνατων ατόμων. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η ευκολία με την οποία οι άνθρωποι χάνουν βάρος με δίαιτες συνδέεται με τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου τους. Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ακόμη αποκαλύψει μια σταθερή σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της παχυσαρκίας.

Μια μετα-ανάλυση μελετών οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια βάρους συσχετίστηκε με αύξηση της ποικιλότητας μικροβιώματος και μείωση της εντερικής διαπερατότητας. Τώρα, μια μικρή μελέτη από την Κίνα έχει προτείνει ότι ο διακοπτόμενος ενεργειακός περιορισμός (IER), καθώς και η παροχή βοήθειας σε άτομα με παχυσαρκία να χάσουν βάρος, μπορεί να αλλάξει τη μικροχλωρίδα του εντέρου τους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα αίματος και κοπράνων των συμμετεχόντων στην αρχή, στο μέσο και στο τέλος της φάσης II (υψηλά ελεγχόμενη νηστεία) και της φάσης III (λιγότερο ελεγχόμενη νηστεία) κατά τη διάρκεια των 2 μηνών διεξαγωγής της μελέτης. Κατέγραψαν επίσης το σωματικό τους βάρος, την περίμετρο της μέσης, το σωματικό λίπος, τη συστολική αρτηριακή πίεση και τη διαστολική αρτηριακή πίεση σε κάθε χρονική στιγμή.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι συμμετέχοντες έχασαν, κατά μέσο όρο, το 7,8% του σωματικού τους βάρους. Και στο τέλος της φάσης ΙΙ, η μικροβιακή τους ποικιλότητα του εντέρου είχε αυξηθεί από την αρχική γραμμή. Ωστόσο, στο τέλος της φάσης III, δεν υπήρχε σημαντική διαφορά από την έναρξη της μελέτης. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Frontiers in Cellular and Infection Microbiology.

Σχετικά Άρθρα