ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ παρέχει οφέλη στους μεγαλύτερους

02 Αυγούστου 2022, 09:00

images

Οι νεαροί ενήλικες ηλικίας 15-34 ετών δεν αποκομίζουν σημαντικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση λίγου αλκοόλ, αλλά η μέτρια κατανάλωση μπορεί να ωφελήσει τους ενήλικες άνω των 40 ετών, σύμφωνα με νέα ανάλυση.

Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων θεμάτων υγείας με την πάροδο του χρόνου, αλλά αυξάνουν τον κίνδυνο άλλων, όπως έγραψε η Dana Bryazka, ερευνήτρια στο Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και οι συνεργάτες της, σε μια εργασία που δημοσιεύτηκε στο The Lancet.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανάλυση των στατιστικών σχετικού κινδύνου δόσης-απόκρισης σε 22 αποτελέσματα υγείας. Χρησιμοποίησαν ποσοστά ασθενειών από τη Μελέτη Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Ασθενειών, Τραυματισμών και Παραγόντων Κινδύνου (GBD) 2020 για τα έτη 1990-2020 από 204 χώρες και περιοχές του πλανήτη. Τα δεδομένα αναλύθηκαν ανά ηλικιακή ομάδα 5 ετών, φύλο και έτος για άτομα ηλικίας 15-95 ετών και άνω. Οι ερευνητές υπολόγισαν το θεωρητικό ελάχιστο επίπεδο έκθεσης σε κίνδυνο (TMREL) και το ισοδύναμο μη καταναλωτή αλκοόλ (NDE), που σημαίνει την ποσότητα αλκοόλ στην οποία ο κίνδυνος για την υγεία είναι ίσος με αυτόν ενός μη καταναλωτή.

Ένα τυπικό ποτό ορίστηκε ως 10 g καθαρού αλκοόλ, που ισοδυναμεί με ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί (100 mL) σε 13% αλκοόλ κατ' όγκο, ένα κουτί ή ένα μπουκάλι μπύρας (375 mL) σε 3,5% αλκοόλ κατ' όγκο ή ένα σφηνάκι ουίσκι ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά (30 mL) σε 40% αλκοόλ κατ' όγκο.

Συνολικά, το TMREL ήταν χαμηλό ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την ώρα ή τη γεωγραφία και κυμαινόταν από 0 έως 1,87 τυπικά ποτά την ημέρα. Ωστόσο, ήταν χαμηλότερο για τους άνδρες ηλικίας 15-39 ετών (0,136 ποτά την ημέρα) και μόνο ελαφρώς υψηλότερο για τις γυναίκες ηλικίας 15-39 ετών (0,273), αντιπροσωπεύοντας τα 1-2/10 ενός τυπικού ποτού.

Για ενήλικες ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα, η κατανάλωση μικρής ποσότητας αλκοόλ μπορεί να προσφέρει κάποια οφέλη, όπως τη μείωση του κινδύνου ισχαιμικής καρδιακής νόσου, εγκεφαλικού και διαβήτη, σημείωσαν οι ερευνητές. Γενικά, για άτομα ηλικίας 40-64 ετών, τα TMREL κυμαίνονταν από περίπου μισό τυπικό ποτό την ημέρα (0,527 ποτά για άνδρες και 0,562 τυπικά ποτά την ημέρα για γυναίκες) έως σχεδόν δύο τυπικά ποτά (1,69 τυπικά ποτά την ημέρα για άνδρες και 1,82 για τις γυναίκες). 

Για τα άτομα άνω των 65 ετών, τα TMREL αντιπροσώπευαν λίγο περισσότερα από 3 τυπικά ποτά την ημέρα (3,19 για τους άνδρες και 3,51 για τις γυναίκες). Τέλος, για τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω, η κατανομή της επιβάρυνσης από τη νόσο διέφερε ανά περιοχή, κατέληξαν οι ερευνητές.


Σχετικά Άρθρα