ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή συντελεί σε καλύτερο ύπνο

30 Απριλίου 2023, 08:00

images

Η μεσογειακή διατροφή έχει αναγνωρισθεί ως η Νούμερο 1 ανάμεσα στις καλύτερες διατροφές του US News & World Report τα τελευταία 6 χρόνια και οι ειδικοί υγείας υποστηρίζουν ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό.

«Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται υγιεινή επειδή δίνει έμφαση σε ολόκληρα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα και περιορίζει τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι συχνά πλούσια σε ανθυγιεινά λίπη, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι», δηλώνει ο Trista Best, MPH, RD, LD, διαιτολόγος στο Balance One Supplements. «Αυτός ο τρόπος διατροφής είναι επίσης πλούσιος σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και υγιή λίπη, τα οποία συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και γνωστικής έκπτωσης».

Σε αντίθεση με τις περιοριστικές - και λιγότερο συνιστώμενες δίαιτες όπως η κετογονική- (κατατάσσεται στην 20η θέση ανάμεσα στις 24 δίαιτες στη λίστα των Η.Π.Α. News & World Report), οι ειδικοί  υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι βιώσιμη κι εύκολη να ενταχθεί στην καθημερινότητα.

«Δεν υπάρχει αυστηρός ορισμός της μεσογειακής διατροφής», αναφέρει η Joanna Troulakis, MD, καρδιολόγος στο NewYork-Presbyterian Queens. «Ενσωματώνει τα υγιεινά συστατικά της διατροφής πολλών διαφορετικών χωρών. Αντί να εστιάζει σε αυστηρούς τύπους και υπολογισμούς, βασίζεται σε γενικά πρότυπα διατροφής. Ως εκ τούτου, μπορεί να προσαρμοστεί ώστε να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις και τους στόχους ενός ατόμου».

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, μελέτες έχουν φέρει στο φως μια σειρά από οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία. Μία βιβλιογραφική ανασκόπηση του 2022 εξέτασε προηγούμενες έρευνες για την αξιολόγηση της επίδρασης μιας μεσογειακής διατροφής στον αριθμό των ωρών κατά τις οποίες κοιμούνται οι άνθρωποι κάθε νύχτα — και στην ποιότητα αυτού του ύπνου. Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, όσο πιο πιστά ακολουθεί κανείς μια μεσογειακή διατροφή, τόσο πιο πιθανό είναι να κοιμάται περισσότερο και καλύτερα.

Μία ειδικός υποστηρίζει ότι σε αυτό θα μπορούσε να παίζει κάποιο ρόλο το σε ποια τρόφιμα δίνεται έμφαση κατά τη διατροφή και σε ποια όχι. «Η μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλή σε επεξεργασμένα τρόφιμα και επεξεργασμένους υδατάνθρακες και υψηλή σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχα κρέατα όπως τα ψάρια», επισημαίνει η Denise Pate, MD, ιατρός και ιατρική διευθύντρια στα Ιατρικά Γραφεία του Μανχάταν. «Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί, βελτιώνουν τον ύπνο, είναι επίσης άφθονα στη μεσογειακή διατροφή».

Η Pate λέει ότι τα καρύδια, οι σπόροι λιναριού και τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. «Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της παραγωγής μελατονίνης του σώματος, μιας ορμόνης που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του ύπνου», καταλήγει.


Σχετικά Άρθρα