ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

H μεσογειακή διατροφή ισοδυναμεί με 4.000 περισσότερα βήματα ημερησίως

16 Μαΐου 2023, 09:00

images

Για πολλούς ανθρώπους, το να κάνουν αρκετά βήματα ημερησίως έχει γίνει μέρος ενός καθημερινού στόχου σωματικής δραστηριότητας. Τόσο πολύ που τα πάντα, από τους Χάρτες Google έως τα Apple Watches, μάς βοηθούν να παρακολουθούμε πόσα βήματα έχουμε κάνει σε μία μέρα. Ωστόσο, νέα έρευνα υποδηλώνει ότι η διατροφή μπορεί επίσης να συμβάλει στους καθημερινούς μας στόχους βημάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Preventive Cardiology, υποστηρίζει ότι η υγιεινή διατροφή σχετίζεται με καλύτερη φυσική κατάσταση σε ενήλικες μέσης ηλικίας. Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ Michael Mi από το Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη δηλώνει ότι η μελέτη δείχνει ισχυρά δεδομένα που υποστηρίζουν τη σύνδεση μεταξύ καλής διατροφής και βελτιωμένης φυσικής κατάστασης.

Συμμετείχαν 2.380 ενήλικες με μέση ηλικία τα 54 έτη. Η ομάδα ήταν χωρισμένη σχεδόν στη μέση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ καρδιοπνευμονικής άσκησης σε ένα στατικό ποδήλατο για τη μέτρηση του μέγιστου VO2, του μέγιστου ρυθμού κατανάλωσης οξυγόνου που μπορεί να επιτευχθεί κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η μελέτη ήταν ότι όσοι είχαν υψηλότερες διατροφικές βαθμολογίες στο Δείκτη Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής και στο Δείκτη Μεσογειακής Διατροφής, πέτυχαν 5,2% και 4,5% μεγαλύτερα ποσοστά VO2, αντίστοιχα. Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι η υγιεινή διατροφή συσχετίστηκε και με καλύτερη μεταβολική υγεία.

«Πρόκειται για ένα εκπληκτικό σχέδιο μελέτης που βασίζεται στην κοινότητα που δημιούργησε τον πιο ακριβή τρόπο για να ποσοτικοποιήσει την καρδιοαναπνευστική ικανότητα σε μια υγιεινή διατροφή μέσω δοκιμών μεταβολιτών», δήλωσε ο Δρ Christopher Tanayan, διευθυντής αθλητικής καρδιολογίας του Lenox Hill Hospital. «Αυτός είναι ίσως ο πιο αντικειμενικός τρόπος για να εδραιωθεί η σχέση μεταξύ διατροφής και καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης. Οι ερευνητές πήραν εκτεταμένα μέτρα για την άρση των παραγόντων σύγχυσης και την προσαρμογή τους για προκαταλήψεις».

Σημειώνεται ότι οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι πρόκειται για μία μελέτη παρατήρησης και δεν μπορεί να διεξαχθεί το συμπέρασμα ότι η καλή διατροφή οδηγεί σε καλύτερη φυσική κατάσταση, ούτε αποκλείει την πιθανότητα αντίστροφης σχέσης.


Σχετικά Άρθρα