ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μεσογειακή διατροφή είναι η λύση για να γερνάμε υγιείς και ήρεμοι

20 Νοεμβρίου 2020, 10:00

images

Έρευνα από την Ιατρική Σχολή Wake Forest της Κλινικής Wake Forest Baptist Health, ανέδειξε τη μεσογειακή διατροφή ως πιθανή λύση για την μείωση των αρνητικών επιπτώσεων του άγχους αλλά και ως παράγοντα εξασφάλισης υγιούς γήρατος.

Στη σχετική δημοσίευση που έγινε στο Neurobiology of Stress, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα από την πρώτη προκλινική δοκιμή για τη μέτρηση των επιπτώσεων της μακροχρόνιας τήρησης μιας διατροφής δυτικού τύπου, έναντι της μεσογειακής στο άγχος. 

Οι ερευνητές μελέτησαν τις επιπτώσεις του χρόνιου στρες εξαιτίας μειωμένης κοινωνικότητας και του οξέος άγχους από την κοινωνική απομόνωση για 30 λεπτά σε 38 μεσήλικα ζώα. Στα πειραματόζωα δόθηκε μεσογειακή διατροφή στην μία ομάδα και δυτικού τύπου διατροφή στη δεύτερη ομάδα, προσαρμοσμένες έτσι ώστε να αντιπροσωπεύουν τις αντίστοιχες δίαιτες στον άνθρωπο, με πρωτεΐνες και λιπαρά.

Η σχέση διατροφής και στρες υπολογίστηκε από τις αλλαγές στο συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και την κορτιζόλη των επινεφριδίων ως απόκριση στο οξύ και χρόνιο άγχος. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα συμμετέχει στην απόκριση «μάχης ή φυγής» και ρυθμίζει σωματικές λειτουργίες όπως ο καρδιακός ρυθμός και η αρτηριακή πίεση. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, αντιθέτως, βοηθά το σώμα να επιστρέψει σε μια πιο ήρεμη κατάσταση. Η υψηλή δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μπορεί να αποβεί επιβλαβής για την υγεία, συνεπώς η υγιής ισορροπία μεταξύ των δύο συστημάτων είναι σημαντική, ανέφερε η Carol A. Shively, Ph.D., καθηγήτρια Παθολογίας και Συγκριτικής Ιατρικής στη Σχολή Ιατρικής Wake Forest και επικεφαλής της έρευνας. Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνης του στρες), τέλος, βλάπτουν τους ιστούς.

Στο τέλος του πειράματος, τα πειραματόζωα που ακολουθούσαν τη μεσογειακή δίαιτα εμφάνισαν αυξημένη ανθεκτικότητα στο άγχος, όπως υπέδειξε η μικρότερη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και η χαμηλότερη παραγωγή κορτιζόλης, ενώ σημείωσαν ταχύτερη ανάκαμψη όταν το άγχος υποχώρησε.

Όπως επεσήμανε η Δρ Shively, η πρόσφατη μελέτη είναι στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνει το άγχος.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα