ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η μείωση του αλατιού απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

01 Δεκεμβρίου 2022, 09:00

images

Η μείωση της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρδιακής ανεπάρκειας και ισχαιμικής καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Ειδικότερα στη μελέτη αυτή, οι συγγραφείς αξιολόγησαν εάν η συχνότητα της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα συνδέθηκε με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου σε 176.570 συμμετέχοντες από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Η μελέτη εξέτασε επίσης τη σχέση μεταξύ της συχνότητας προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα και της δίαιτας DASH, καθώς η τελευταία σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκε αρχικά ένα ερωτηματολόγιο για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το αλάτι που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης εάν είχαν κάνει σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τους τα τελευταία 5 χρόνια.

Η δίαιτα τύπου DASH αναπτύχθηκε για την πρόληψη της υπέρτασης, περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινων και επεξεργασμένων κρεάτων και εστιάζοντας στα λαχανικά, τα φρούτα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Ενώ η δίαιτα DASH έχει αποφέρει οφέλη σε σχέση με τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, μια πρόσφατη κλινική δοκιμή διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός της δίαιτας DASH με τη μείωση του νατρίου, ήταν πιο ευεργετικός για ορισμένες καρδιακές παθήσεις.

Τα δεδομένα για τα καρδιακά επεισόδια, συλλέχθηκαν μέσω του ιατρικού ιστορικού και δεδομένων εισαγωγών στο νοσοκομείο, ερωτηματολογίων και δεδομένων μητρώου θανάτων.

Συνολικά, οι συμμετέχοντες στη μελέτη με χαμηλότερη συχνότητα προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα ήταν πιο πιθανό να είναι γυναίκες, λευκοί, με χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος,  με μεγάλες πιθανότητες να καταναλώνουν αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες, λιγότερες πιθανότητες να είναι καπνιστές τη δεδομένη στιγμή και περισσότερο δραστήριοι σωματικά. Είχαν επίσης υψηλότερο επιπολασμό υψηλής αρτηριακής πίεσης και χρόνιας νεφρικής νόσου, αλλά χαμηλότερο επιπολασμό καρκίνου. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν επίσης πιο πιθανό να ακολουθήσουν μια δίαιτα τύπου DASH και κατανάλωναν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, διαιτητικά ποτά χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά αλλά με λιγότερη ζάχαρη ή κόκκινα/επεξεργασμένα κρέατα από αυτούς με υψηλότερη συχνότητα προσθέτοντας αλάτι στα τρόφιμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συσχέτιση της προσθήκης αλατιού στα τρόφιμα με τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ήταν ισχυρότερη σε συμμετέχοντες με χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση, καθώς και σε σημερινούς καπνιστές. Μια υψηλότερη βαθμολογία τροποποιημένης δίαιτας DASH , συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο επεισοδίων καρδιακής νόσου.

«Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης είναι ενθαρρυντικά και είναι έτοιμα να διευρύνουν την κατανόησή μας για τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις που σχετίζονται με το αλάτι στην καρδιαγγειακή υγεία», δήλωσε καταληκτικά η η Sara Ghoneim, MD, γαστρεντερολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα.


Σχετικά Άρθρα