ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση πρωτεΐνης από ποικιλία πηγών μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης

15 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κακής ποιότητας διατροφής και του αυξημένου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Στις κατευθυντήριες οδηγίες για τη διατροφή του προηγούμενου έτους, η American Heart Association συμβούλευσε τους ανθρώπους να καταναλώνουν πρωτεΐνη από υγιεινές πηγές, κυρίως από φυτά, πιθανόν από θαλασσινά και γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή χωρίς λιπαρά και, εάν είναι επιθυμητό, άπαχα κομμάτια και μη επεξεργασμένες μορφές κρέατος και πουλερικών.

Οι συγγραφείς μίας νέας μελέτης ανέλυσαν πληροφορίες για την υγεία για σχεδόν 12.200 ενήλικες που ζούσαν στην Κίνα και συμμετείχαν σε τουλάχιστον 2 στους 7 γύρους της Έρευνας για την Υγεία και τη Διατροφή της Κίνας από το 1997 έως το 2015 (έρευνες που πραγματοποιούνται κάθε 2-4 χρόνια). 

Η αρχική έρευνα των συμμετεχόντων χρησιμοποιήθηκε ως βάση, ενώ τα δεδομένα από τον τελευταίο γύρο τους χρησιμοποιήθηκαν ως συνέχεια για σύγκριση. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 41 έτη και το 47% ήταν άνδρες. Ένας ερευνητής συνέλεξε 24ωρες διατροφικές πληροφορίες για 3 ημέρες την ίδια εβδομάδα κατά τη διάρκεια κάθε γύρου της έρευνας.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε ποικιλία πρωτεΐνης με βάση τον αριθμό των διαφορετικών πηγών πρωτεΐνης που καταναλώθηκαν από τις 8 που αναφέρθηκαν: Δημητριακά ολικής αλέσεως, επεξεργασμένα δημητριακά, επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, αυγά και όσπρια. Δόθηκε ένας βαθμός για κάθε πηγή πρωτεΐνης, με μέγιστη βαθμολογία ποικιλίας το 8. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη συσχέτιση με την εμφάνιση υπέρτασης σε σχέση με τις διάφορες πηγές πρωτεΐνης.

Η νεοεμφανιζόμενη υπέρταση ορίστηκε ως η συστολική πίεση μεγαλύτερη ή ίση με 140 mm Hg και/ή η διαστολική μεγαλύτερη από ή ίση με 90 mm Hg.

Η ανάλυση διαπίστωσε τα εξής:

Περισσότερο από το 35% των συμμετεχόντων ανέπτυξαν νέα εμφάνιση υψηλής υπέρτασης κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης.

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες με τη χαμηλότερη βαθμολογία ποικιλίας για την πρόσληψη πρωτεΐνης (λιγότερο από 2), εκείνοι με την υψηλότερη βαθμολογία ποικιλίας (4 ή υψηλότερος) είχαν 66% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Για κάθε έναν από τους 8 τύπους πρωτεΐνης, υπήρχε ένα επίπεδο ποσότητας κατανάλωσης όπου ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν χαμηλότερος. Οι ερευνητές το περιέγραψαν ως το κατάλληλο επίπεδο κατανάλωσης.

Όταν λήφθηκε υπόψη η συνολική ποσότητα πρωτεϊνικής πρόσληψης, η ποσότητα που καταναλώθηκε χωρίστηκε σε πέντε κατηγορίες, από τη ελάχιστη έως τη μέγιστη πρόσληψη. Οι άνθρωποι που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα ολικής πρωτεΐνης και εκείνοι που έτρωγαν τις περισσότερες πρωτεΐνες είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο για νέα εμφάνιση υπέρτασης. Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε σήμερα στο Hypertension, επιστημονικό περιοδικό της American Heart Association.



Σχετικά Άρθρα