ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση λιπαρού γεύματος ενώ βιώνουμε στρες επηρεάζει τη ροή του αίματος

13 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν από αγχωτικά γεγονότα θα μπορούσε να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στη λειτουργία του ενδοθηλίου. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Healthline, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, το στρες προκαλεί μείωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας για περίπου 15 έως 90 λεπτά μετά από ένα αγχωτικό συμβάν σε υγιείς, νεαρούς ενήλικες.

Επιπλέον, μελέτες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν υπερβολικά λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα όταν έχουν στρες, κάτι που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Δεδομένων αυτών των γεγονότων, οι συγγραφείς σκέφτηκαν ότι μπορεί να υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση μεταξύ των επιπτώσεων του στρες και της κατανάλωσης λίπους που θα προκαλούσαν περαιτέρω διαταραχή της ροής του αίματος. Για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους, οι ερευνητές παρακολούθησαν 21 υγιείς εθελοντές.

Έδωσαν στον καθένα ένα πρωινό αποτελούμενο από 2 κρουασάν βουτύρου και στη συνέχεια τους ζητήθηκε να κάνουν ένα 8λεπτο τεστ ψυχικού στρες. Για τη δοκιμή, τους ζητήθηκε να λύσουν μαθηματικά προβλήματα στο κεφάλι τους με σταδιακά αυξανόμενη ταχύτητα, ενώ λάμβαναν ειδοποίηση όταν έδιναν λάθος απάντηση. Σκοπός του τεστ, ήταν να προσομοιώσει το άγχος που μπορεί να νιώθει ένα άτομο σε μια μέση ημέρα.

Η λειτουργία των αγγειακών συστημάτων των συμμετεχόντων δοκιμάστηκε, χρησιμοποιώντας μια μέθοδο που ονομάζεται «διαστολή μέσω ροής» για τη μέτρηση της ροής του αίματος μέσω μιας αρτηρίας στο χέρι. Η ομάδα των επιστημόνων , διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λιπαρών τροφών, οδήγησε σε μείωση της αγγειακής λειτουργίας κατά 1,74%, ποσοστό που έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση κατά 1,18% που παρατηρήθηκε όταν οι άνθρωποι έτρωγαν ένα γεύμα με χαμηλά λιπαρά ενώ υποβάλλονταν σε τεστ.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμη και μια μείωση της λειτουργίας κατά 1% μπορεί να προκαλέσει αύξηση κατά 13% στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Δήλωσαν επίσης ότι η μείωση της αγγειακής λειτουργίας , διήρκεσε έως και 90 λεπτά μετά το τέλος του τεστ μαθηματικών σε άτομα που κατανάλωναν το γεύμα με πολλά λιπαρά.

Τέλος, σε ένα δελτίο τύπου, οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είχε αρνητικές επιπτώσεις στην οξυγόνωση στον προμετωπιαίο φλοιό, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για υψηλότερου επιπέδου γνωστικές διαδικασίες.

Σχετικά Άρθρα