ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φύση έχει όλα τα "όπλα" για να παραμείνουμε υγιείς

14 Δεκεμβρίου 2021, 09:00

images

Μελέτη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια ουσία που προέρχεται από τους  ευκάλυπτους, έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις, σε βαθμό που θα μπορούσε να είναι θεραπεία της πνευμονικής ίνωσης.

Η πινοσεμπρίνη είναι ένα φλαβονοειδές που εντοπίζεται σε αρκετά δέντρα, συμπεριλαμβανομένου του πεύκου και του ευκαλύπτου. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, το Πανεπιστήμιο Monash και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Swiburne, μελέτησαν τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της πινοσεμπρίνης σε δέκα πρόβατα με σκοπό να δουν αν το συστατικό θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της πνευμονικής ίνωσης.

Στα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Plos One, αναφέρεται ότι οι ερευνητές χορήγησαν στο ένα τμήμα του πνεύμονα των προβάτων 7 mg πινοσεμπρίνης μία φορά την εβδομάδα επί 4 εβδομάδες, ενώ το άλλο πάσχον τμήμα των πνευμόνων παρέμεινε χωρίς θεραπεία.

O επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, ο Δρ Habamu Derseh από την Κτηνιατρική Σχολή της Μελβούρνης τόνισε ότι τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά!

«Ανακαλύψαμε ότι η πινοσεμπρίνη βελτίωσε τη λειτουργία του πνεύμονα, μείωσε τη φλεγμονή του και περιόρισε τα ποσοστά παθολογίας συγκριτικά με το πάσχον τμήμα του πνεύμονα που δεν είχε λάβει θεραπεία», είπε και συμπλήρωσε: «Είδαμε εντυπωσιακές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις μετά από 4 εβδομάδες εφαρμογής της πινοσεμπρίνης».

Από την πλευρά του, ο Δρ Ken Snibson, καθηγητής από την Κτηνιατρική Σχολή της Μελβούρνης και δεύτερος επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι παρατηρήθηκε μείωση της τάξεως του 50% ορισμένων φλεγμονωδών κυττάρων στους  πνεύμονες των ζώων. Ειδικότερα, σε δείγμα πνευμονικού υγρού, τα φλεγμονώδη κύτταρα μειώθηκαν από το 7,4% των συνολικών κυττάρων σε ποσοστό 3,7% .

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η έρευνα για τον εντοπισμό και την απομόνωση της πινοσεμπρίνης από τα δέντρα του ευκαλύπτου  έχει προχωρήσει στο στάδιο όπου αναμένονται κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους μέσα στο 2022. 

Αλλά είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι ο ευκάλυπτος όταν βράζει μέσα σε νερό και το άτομο κάνει εισπνοές από πάνω, μπορεί να βοηθήσει στην καλύτερη αναπνευστική λειτουργία, στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός κρυολογήματος, ακόμα και στην μείωση των επιπτώσεων του άσθματος.


Σχετικά Άρθρα