ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενσυνειδητότητα βοηθάει τους ανθρώπους να κάνουν υγιεινές διατροφικές επιλογές

07 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας που επικεντρώνεται στην υγιεινή διατροφή, μπορεί να οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα για την καρδιά, όπως δείχνει νέα μελέτη, επειδή βελτιώνει την αυτογνωσία και βοηθά τους ανθρώπους να ακολουθούν μία υγιεινή για την καρδιά διατροφή.

Άτομα που είχαν αυξημένη αρτηριακή πίεση συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα μείωσης της αρτηριακής πίεσης, διαρκείας 8 εβδομάδων, με βάση την ενσυνειδητότητα, βελτίωσαν σημαντικά τις βαθμολογίες τους στον τομέα της αυτογνωσίας και της τήρησης μίας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, σε σύγκριση με μία ομάδα ελέγχου. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.

«Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην τήρηση μιας υγιεινής για την καρδιά διατροφής, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της αρτηριακής πίεσης, καθώς και σημαντικές βελτιώσεις στην αυτογνωσία, η οποία φαίνεται να επηρεάζει τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Eric B. Loucks, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας, συμπεριφορικών και κοινωνικών επιστημών και διευθυντής του Mindfulness Center στο Brown University.

Ο Loucks τόνισε ότι η μελέτη συμβάλλει στην κατανόηση του μηχανισμού με τον οποίο ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενσυνειδητότητας, προσαρμοσμένο στη βελτίωση της διατροφής μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση.

«Οι βελτιώσεις στην αυτογνωσία μας, για το πώς μας κάνουν να νιώθουμε τα διαφορετικά τρόφιμα, για το πώς «αισθάνεται» το σώμα μας γενικά, καθώς και οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι σωματικές μας αισθήσεις σχετικά με την κατανάλωση υγιεινών και ανθυγιεινών τροφίμων, μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές επιλογές».

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, μια κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που οδηγεί σε περίπου 10,8 εκατομμύρια θανάτους που μπορούν να προληφθούν κάθε χρόνο. Το κύριο σημείο σχετικά με αυτούς τους θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν, είπε ο Loucks, είναι ότι υπάρχει άφθονη έρευνα που υποστηρίζει αποτελεσματικές στρατηγικές για τον έλεγχο και την πρόληψη της υπέρτασης.

«Σχεδόν όλοι έχουν τη δύναμη να ελέγχουν την αρτηριακή πίεση μέσω αλλαγών στη διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα, την τήρηση (λήψης) των αντιυπερτασικών φαρμάκων, την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αλκοόλ και την παρακολούθηση της αντιδραστικότητας στο στρες», κατέληξε.

Σχετικά Άρθρα