ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή των πρωινών "τύπων" πρέπει να διαφέρει από των νυχτερινών

27 Νοεμβρίου 2021, 08:00

images

Μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους καθηγητές Tamar Shochat και Eran Tauber από το Πανεπιστήμιο της Haifa αναφέρει ότι κάποια εντερικά βακτήρια διαφέρουν μεταξύ αυτών που μπορούν να ξυπνούν πολύ νωρίς το πρωί και αυτών που νιώθουν πιο άνετα να εργάζονται τη νύχτα και ξυπνούν αργότερα. Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο The FASEB Journal.

«Είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν γενετικές διαφορές ανάμεσα στους πρωινούς και τους βραδινούς τύπους, αλλά η έρευνα που διενεργήσαμε στο εργαστήριό μας με τις φρουτόμυγες, μάς οδήγησε να εξετάσουμε την επίδραση των εντερικών βακτηρίων στον ανθρώπινο χρονότυπο», ανέφερε ο Δρ Tauber.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα κοπράνων από 91 άτομα προκειμένου να προσδιοριστεί η αλληλουχία του βακτηριακού DNA. Η ανάλυση της αλληλουχίας του DNA από κάθε δείγμα επέτρεψε τον εντοπισμό όλων των βακτηριακών ειδών του εντέρου και την ποσοτικοποίηση του πλήθους τους. Ο χρονότυπος των συμμετεχόντων προσδιορίστηκε βάσει της ώρας του ύπνου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου (το ξύπνημα χωρίς ξυπνητήρι) που ανέφεραν οι ίδιοι.

Συγκρίνοντας τα εντερικά βακτήρια των δύο κατηγοριών των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν δύο σημαντικές βακτηριακές ομάδες, η αφθονία των οποίων διέφερε ανάμεσα στους χρονότυπους. Οι ερευνητές συνέκριναν, επίσης, τη διατροφή των διαφορετικών ομάδων χρονοτύπων και βρήκαν ότι η κατανάλωση τροφίμων με πολλές φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά) και νερού είχαν εξέχουσα θέση στη διατροφή των πρωινών τύπων, ενώ τα σάκχαρα και οι πολλές πρωτεΐνες (και τα ροφήματα με προσθήκη ζάχαρης) σχετίζονταν περισσότερο με τη διατροφή των βραδινών τύπων. Η διαφορά αυτή μπορεί να αποτελεί τη βάση της διάκρισης ανάμεσα στις βακτηριακές "κοινότητες" του εντέρου.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι πολλοί άνθρωποι που λειτουργούν καλύτερα το βράδυ και αναγκάζονται να δουλέψουν ή να πάνε στο σχολείο νωρίς το πρωί, υποφέρουν από διάφορα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο υψηλότερος καρδιαγγειακός κίνδυνος και τα υψηλότερα επίπεδα στρες. Η παρούσα μελέτη παρέχει το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη συγκεκριμένων τύπων διατροφής που θα τροποποιήσουν τη βακτηριακή κοινότητα του εντέρου και θα βελτιώσουν τους αρνητικούς συσχετισμούς της υγείας και της λειτουργικότητας με τον βραδινό χρονότυπο.

Σχετικά Άρθρα