ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή επηρεάζει και τον ύπνο

27 Φεβρουαρίου 2022, 08:00

images

Θα μπορούσαν οι διατροφικές μας επιλογές να είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει τον ύπνο; Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics εξέτασε τον αντίκτυπο των διαφορετικών διατροφικών μοτίβων και θρεπτικών συστατικών στον ύπνο.

Για την ανασκόπηση αυτή, οι ερευνητές εξέτασαν 20 προηγούμενες μελέτες σχετικά με τη διατροφή και τον ύπνο. Τα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση ήταν αυτά που εξέταζαν τη διατροφή και περιελάμβαναν αξιολόγηση ύπνου με ειδικές εξετάσεις.

Η μία εξ αυτών βασίζεται σε μία οθόνη συνδεδεμένη με τον καρπό, που παρακολουθεί τις φάσεις ύπνου-αφύπνισης και τη γενική πορεία του ύπνου. Η δεύτερη εξέταση χρησιμοποιεί αισθητήρες που τοποθετούνται στο κεφάλι για να εντοπίσουν τα διαφορετικά στάδια ύπνου.

Μερικές από τις παραμέτρους που λήφθηκαν υπόψη περιλαμβάνουν τη γρήγορη κίνηση των ματιών (REM) ή τον βαθύ ύπνο, τη λανθάνουσα κατάσταση ύπνου (πόσος χρόνος χρειάζεται για να κοιμηθείτε) και την αποτελεσματικότητα ύπνου (χρόνος ύπνου).

«Η έρευνα που περιλαμβάνεται στην ανασκόπησή μας δείχνει ότι, σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση περισσότερων πρωτεϊνών, υδατανθράκων πλούσιων σε φυτικές ίνες και πιο υγιεινών (π.χ. πολυακόρεστα) λίπη σχετίζεται με λιγότερο ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότερο βαθύ ύπνο και λιγότερο χρόνο μέχρι να κοιμηθείτε», λέει ο Wilson.

Ενώ πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν φάρμακα ή βοηθήματα ύπνου για να προάγουν πιο ξεκούραστο ύπνο, συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται νωθροί την επόμενη μέρα. Εάν οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορεί να βοηθήσουν χωρίς παρενέργειες, αξίζει να διερευνήσετε τα βέλτιστα διατροφικά μοτίβα και τα θρεπτικά συστατικά που μπορούν φυσικά να προάγουν τον ύπνο.

O ύπνος είναι μια σημαντική πτυχή της υγείας μας και αξίζει περαιτέρω μελέτη. Ο κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την παραγωγικότητα, τη συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική και ψυχική υγεία. Ο κακός ύπνος συνδέεται, επίσης, με καρδιομεταβολικές ασθένειες και νευροεκφυλιστικές διαταραχές.



Σχετικά Άρθρα