ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διαλειμματική νηστεία βοηθάει στην απώλεια βάρους, αλλά κάποιοι επανακτούν τα κιλά

24 Ιουλίου 2023, 09:00

images

Οι νηστείες με νερό -κατά τις οποίες οι άνθρωποι δεν καταναλώνουν τίποτα άλλο εκτός από νερό για αρκετές ώρες κάθε ημέρα- μπορούν να βοηθήσουν να χάσουμε βάρος, αλλά δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα διατηρηθούν τα κιλά μας σταθερά, σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο. Επιπλέον, και τα άλλα μεταβολικά οφέλη της νηστείας με νερό, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η βελτιωμένη χοληστερόλη, φαίνεται να εξαφανίζονται αμέσως μετά το τέλος της νηστείας, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για όσους κάνουν νηστεία νερού ή παρόμοιο είδος νηστείας, κατά το οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν πολύ μικρό αριθμό θερμίδων την ημέρα, δήλωσε η Krista Varady, καθηγήτρια Κινησιολογίας και Διατροφής, η οποία ηγήθηκε της έρευνα που δημοσιεύεται στο Nutrition Reviews.

Η νέα εργασία είναι μια βιβλιογραφική ανασκόπηση 8 μελετών σχετικά με τη νηστεία με νερό ή τη νηστεία Buchinger, μια νηστεία υπό ιατρική επίβλεψη που είναι δημοφιλής στην Ευρώπη, στην οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν μόνο μια μικρή ποσότητα χυμού και σούπας την ημέρα.

Η νηστεία φάνηκε να προκαλεί σημαντική βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Οι άνθρωποι που νήστευαν για 5 ημέρες έχασαν περίπου 4% έως 6% του βάρους τους. Όσοι νήστευαν για 7 έως 10 ημέρες έχασαν περίπου 2% έως 10%, και εκείνοι που νήστευαν για 15 έως 20 ημέρες έχασαν 7% έως 10%.

Μόνο μερικές από τις μελέτες της ανασκόπησης παρακολούθησαν εάν οι συμμετέχοντες κέρδισαν πίσω το βάρος που είχαν χάσει μόλις τελείωσε η νηστεία. Σε μία από αυτές, οι άνθρωποι πήραν ξανά όσα κιλά είχαν χάσει σε μια πενθήμερη νηστεία νερού μέσα σε 3 μήνες. Σε 2 άλλες μελέτες, το βάρος των συμμετεχόντων αυξήθηκε εν μέρει μόνο, αλλά αυτές οι μελέτες ενθάρρυναν τους συμμετέχοντες να περιορίσουν την πρόσληψη θερμίδων μετά το τέλος των νηστειών.

Αντίθετα, ήταν σαφές ότι τα μεταβολικά οφέλη των νηστειών εξέλειψαν αμέσως μετά το τέλος των νηστειών. Οι βελτιώσεις στα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερόλης και του σακχάρου στο αίμα ήταν βραχύβιες και τα επίπεδά τους επέστρεψαν στα προηγούμενα, μόλις οι συμμετέχοντες άρχισαν να τρώνε ξανά.

Η Varady κατέληξε στο ότι θα ενθάρρυνε κάποιον που προσπαθεί να χάσει βάρος να δοκιμάσει διαλείπουσα νηστεία, αντί για νηστεία στο νερό, «επειδή υπάρχουν πολλά περισσότερα δεδομένα που δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους».




Σχετικά Άρθρα