ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η βιταμίνη Β12 στο μητρικό γάλα παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του βρέφους

04 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Τα νεογνά χρειάζονται βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β12, προκειμένου να αναπτυχθεί ο εγκέφαλός τους. Τα μωρά λαμβάνουν Β-12 από τις μητέρες τους και μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα Β12, εάν οι τελευταίες είχαν χαμηλά επίπεδα βιταμινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Τα επίπεδα βιταμίνης Β12 των βρεφών, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα επίπεδα της μητέρας. Η επάρκεια της βιταμίνης Β12 στο μητρικό γάλα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα βρέφη κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, περίοδος κατά την οποία υπάρχει ισχυρή σύσταση για θηλασμό. Ακόμη και μετά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής, το μητρικό γάλα μπορεί να συνεχίσει να είναι μια σημαντικότατη πηγή βιταμίνης Β12 για τα βρέφη.

Οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, διατρέχουν εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12 λόγω των αυξημένων διατροφικών απαιτήσεων, καθώς παρέχουν τα μικροθρεπτικά συστατικά για τις ίδιες και τα μωρά τους.

Νέα μελέτη με επικεφαλής τον Επίκουρο καθηγητή στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου George Mason, Dongqing Wang, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι έγκυες γυναίκες που έλαβαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Β-12 από το στόμα πριν από τον τοκετό, είχαν βραχυπρόθεσμα οφέλη στα επίπεδα της Β12 στο μητρικό γάλα τους. Ωστόσο, οι γυναίκες που έλαβαν υψηλές δόσεις συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 κατά τη διάρκεια του θηλασμού, παρουσίασαν τα ίδια οφέλη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Η κατανόηση των επιπτώσεων των προγεννητικών και μεταγεννητικών συμπληρωμάτων βιταμίνης Β12 στο επίπεδο της συγκεκριμένης βιταμίνης στο μητρικό γάλα, είναι ζωτικής σημασίας για τον σχεδιασμό αποτελεσματικών διατροφικών παρεμβάσεων για την προστασία των μητέρων και των βρεφών από ανεπάρκειες βιταμίνης Β12», δήλωσε ο Wang.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία των προγεννητικών βιταμινών για βραχυπρόθεσμα οφέλη στο μητρικό γάλα και των μεταγεννητικών βιταμινών για πιο σταθερές επιδράσεις στην επάρκεια Β12 στο μητρικό γάλα. Τα προγεννητικά και μεταγεννητικά συμπληρώματα, υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη του μωρού».

Σχετικά Άρθρα