ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αλλαγή σε υγιεινότερη διατροφή αποφέρει περισσότερα οφέλη στην καρδιά από άλλες αλλαγές

29 September 2022, 09:00

images

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, ως γνωστόν, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια νέα μελέτη που προσομοίωσε την επίδραση της αλλαγής του τρόπου ζωής στους μελλοντικούς καρδιαγγειακούς κινδύνους για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, υποδηλώνει ότι μια αλλαγή – η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά – μπορεί να αποβεί πιο ωφέλιμη από άλλες, αναφέρει το Heart.org.

Τα ευρήματα προβλέπουν ότι η υιοθέτηση της δίαιτας DASH (Διατροφικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης), θα βοηθούσε περισσότερο στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων σε μια περίοδο 10 ετών από αλλαγές, όπως η απώλεια βάρους και η σωματική δραστηριότητα για νέους και μεσήλικες ενήλικες με υπέρταση σταδίου 1 -συστολικό αριθμό 130-139 mmHg ή διαστολικό αριθμό 80-89 mmHg- που δεν ακολουθούν θεραπεία.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι μεγάλης κλίμακας τροποποιήσεις υγιεινής συμπεριφοράς, μπορεί να αποτρέψουν μελλοντικές καρδιακές παθήσεις, σχετικές επιπλοκές και υπερβολικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Kendra D. Sims, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγούμενα δημοσιευμένα δεδομένα δοκιμών και στοιχεία από αναλύσεις σχετικά με τις επιπτώσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης των αλλαγών στον τρόπο ζωής για να προσομοιώσουν καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, ποσοστά θανάτων και κόστος υγειονομικής περίθαλψης από το 2018 έως το 2027 για άτομα ηλικίας 35 έως 64 ετών με υπέρταση σταδίου 1, χωρίς θεραπεία. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής , περιλάμβαναν αλλαγές στη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, τη διακοπή του καπνίσματος, τη διαρκή απώλεια βάρους και τη μειωμένη κατανάλωση αλκοόλ.

Διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της αρτηριακής πίεσης κάτω από 130 mmHg συστολική ή 90 mmHg διαστολική, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και τα οικονομικά οφέλη. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, θα αποτρέψουν 2.900 θανάτους και 26.000 καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως εγκεφαλικά ή καρδιακά επεισόδια, κατά τη διάρκεια της προσομοιωμένης χρονικής περιόδου. Προέβλεψε, επίσης, ότι αυτές οι αλλαγές θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε σχετικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Η υιοθέτηση της δίαιτας DASH, θα είχε το μεγαλύτερο όφελος, αποτρέποντας περίπου 15.000 καρδιαγγειακά επεισόδια μεταξύ των ανδρών και 11.000 μεταξύ των γυναικών των ΗΠΑ, δίνοντας έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, άπαχου κρέατος, ξηρών καρπών, σπόρων και δημητριακών.

"Οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να εξετάσουν εάν οι ασθενείς τους ζουν σε μέρη χωρίς πολλά τρόφιμα ή σε μέρη με περιορισμένη προσβασιμότητα σε αυτά. Η συμβουλευτική για την υγεία, θα πρέπει να περιλαμβάνει την αντιμετώπιση αυτών των συγκεκριμένων προκλήσεων στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης", δήλωσε καταληκτικά η ερευνήτρια.


Σχετικά Άρθρα