ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί το κόκκινο κρασί μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο σε κάποιους

21 Νοεμβρίου 2023, 09:00

images

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι μπορεί να έχουν ανακαλύψει γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν πονοκέφαλο μετά από ένα μόνο ποτήρι κόκκινο κρασί. Η ομάδα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια λέει ότι ο πονοκέφαλος αυτός οφείλεται σε μια ένωση στα κόκκινα σταφύλια που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο το σώμα μεταβολίζει το αλκοόλ. Η ένωση είναι ένα αντιοξειδωτικό ή φλαβανόλη που ονομάζεται κερσετίνη.

Η κερσετίνη μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα μόνο όταν αναμειγνύεται με αλκοόλ, σύμφωνα με την έρευνα, της οποίας τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Scientific Reports. Βρίσκεται επίσης σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά -και διατίθεται ακόμη και ως συμπλήρωμα, λόγω των ευεργετικών αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της- και δεν φαίνεται να προκαλεί από μόνη της πονοκεφάλους.

Το αλκοόλ διασπάται στον οργανισμό σε 2 στάδια και μετατρέπεται σε μια τοξική ένωση που ονομάζεται ακεταλδεΰδη, την οποία η ALDH2 στη συνέχεια μετατρέπει σε αβλαβές οξικό άλας. Εάν αυτό δεν μπορεί να συμβεί, συσσωρεύεται ακεταλδεΰδη, η οποία είναι τοξική, προκαλώντας συμπτώματα, όπως κοκκίνισμα στο πρόσωπο, πονοκεφάλους και ναυτία.

Οι ερευνητές απέδειξαν στο εργαστήριο η κερσετίνη θα μπορούσε να εμποδίσει έμμεσα τη δράση της ALDH2, μέσω ενός από τους δικούς της μεταβολίτες.

Ο συν-συγγραφέας καθηγητής Morris Levin, ειδικός στη Νευρολογία και διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε: "Είμαστε επιτέλους στον σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε επιστημονικά σε άτομα που εμφανίζουν αυτού του είδους τους πονοκεφάλους». Ελπίζουν να ξεκινήσουν αυτές τις μελέτες σε λίγους μήνες.

Σχετικά Άρθρα