ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φιστίκι και φιστικοβούτυρο στη διατροφή των παιδιών μειώνουν τις αλλεργίες

20 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Τα ποσοστά αλλεργίας στα φιστίκια έχουν αυξηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περίπου 1 στα 50 παιδιά να επηρεάζονται από αυτή. Η τελευταία έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, υπολόγισε πότε είναι η καλύτερη στιγμή για να ξεκινήσετε την προσθήκη τροφίμων που περιέχουν φιστίκια στη διατροφή των παιδιών.

Η ανάλυση διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, το King's College του Λονδίνου και το ερευνητικό σκέλος του NHS - το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Υγείας και Φροντίδας. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, ήταν ότι η κρίσιμη περίοδος για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία ήταν μεταξύ 4 και 6 μηνών, κατά την οποία η αλλεργία μπορούσε να μειωθεί κατά 77%.

Αυτό ισοδυναμεί με την πρόληψη 10.000 από τις περίπου 13.000 περιπτώσεις αλλεργίας στα φιστίκια κάθε χρόνο. Η καθυστέρηση της εισαγωγής τροφών με βάση τα φιστίκια μέχρι το παιδί να γίνει 1 έτους, θα μείωνε μόνο τις περιπτώσεις αλλεργίας κατά 33%, σύμφωνα με την έρευνα.

Για τα μωρά με έκζεμα, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για αλλεργία, οι ερευνητές συνιστούν στους γονείς να ξεκινούν από τους 4 πρώτους μήνες - εφόσον το μωρό είναι έτοιμο- προσφέροντας μικρές ποσότητες φρούτων ή λαχανικών.

Στη συνέχεια, όποτε θεωρήσουν ότι το μωρό αισθάνεται άνετα, περίπου 3 γεμάτα κουταλάκια του γλυκού φιστικοβούτυρο την εβδομάδα, θα πρέπει να εισάγονται και να διατηρούνται στη διατροφή για τα επόμενα χρόνια. Το φιστικοβούτυρο, το οποίο μπορεί να είναι αρκετά στεγνό, μπορεί να χορηγηθεί σε συνδυασμό με το μητρικό γάλα.

Ο καθηγητής Graham Roberts, από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, είπε ότι οι συμβουλές για την αποφυγή των φιστικιών επί δεκαετίες «οδήγησαν ευνόητα στον φόβο των γονιών» να δίνουν στα παιδιά φιστίκια και η αλλαγή κανόνων οδήγησε σε μεγάλη σύγχυση, τόσο των ιατρών, όσο και των γονέων.

Ωστόσο, είπε ότι πρόκειται για μια «απλή, χαμηλού κόστους, ασφαλή παρέμβαση» που θα «προσφέρει τεράστια οφέλη για τις μελλοντικές γενιές». Η επίσημη συμβουλή είναι να αρχίσετε να προσφέρετε στερεές τροφές μαζί με γάλα σε ηλικία περίπου 6 μηνών.


Σχετικά Άρθρα