ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελαιόλαδο ως θεραπευτικό μέσο για πολλές ασθένειες

31 Αυγούστου 2021, 10:00

images

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Minnesota ανακάλυψαν νέο τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει τις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Cell.

Ο Δρ Doug Mashek με τους συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελεί το κλειδί για τη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής και για τον μετριασμό των παθήσεων που σχετίζονται με τη γήρανση. Σύμφωνα με τον Δρ Mashek, η κατανάλωση ελαιολάδου δεν είναι επαρκής κίνηση έτσι ώστε κάποιος να αποκομίσει όλα τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει αυτό το τρόφιμο στην υγεία. Η ομάδα του ειδικού, μάλιστα, υπέδειξε ότι συνδυαστικά με τη νηστεία, τον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και την άσκηση, οι επιδράσεις της κατανάλωσης ελαιόλαδου είναι ακόμα πιο μεγάλες.

«Ο τρόπος που λειτουργεί το λίπος στον οργανισμό συνίσταται καταρχάς από την αποθήκευσή του στα μικροσκοπικά λιπίδια, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αποθηκεύουν λίπος. Στη συνεχεία, όταν το λίπος διασπάται, κατά τη διάρκεια της άσκησης ή της νηστείας για παράδειγμα, είναι η στιγμή που η σηματοδότηση και οι επωφελείς επιδράσεις του εκάστοτε τροφίμου γίνονται αντιληπτές», εξηγεί ο Δρ Mashek.

Και καταλήγει: «Θέλουμε να καταλάβουμε τη βιολογία και έπειτα να τη μεταφράσουμε στους ανθρώπους, ευελπιστώντας να αλλάξουμε το πρότυπο της υγειονομικής περίθαλψης για τους ανθρώπους που επισκέπτεται οκτώ διαφορετικούς γιατρούς για να θεραπεύουν οκτώ διαφορετικές διαταραχές. Όλες αυτές είναι παθήσεις που σχετίζονται με τη γήρανση, επομένως αυτή είναι που πρέπει να στοχεύσουμε στις θεραπείες μας».

Σχετικά Άρθρα