ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελαιόλαδο κατά της άνοιας και της Νόσου Αλτσχάιμερ

24 September 2021, 10:00

images

Μελέτη της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple στις ΗΠΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Annals of Clinical and Translational Neurology, αποκαλύπτει τους μηχανισμούς μέσω των οποίων το ελαιόλαδο προστατεύει τη γνωστική μας λειτουργία και μάς απομακρύνει από την άνοια. 

«Ανακαλύψαμε ότι το ελαιόλαδο μειώνει τη φλεγμονή του εγκεφάλου αλλά η πιο σημαντική διεργασία είναι ότι ενεργοποιεί μια διαδικασία γνωστή ως αυτοφαγία» σημειώνει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Domenico Praticò. Η αυτοφαγία είναι μια διαδικασία κατά την οποία τα κύτταρα ανακυκλώνουν τα κατεστραμμένα συστατικά τους, καταστρέφοντας ένα κομμάτι τους και απομακρύνοντας τις αμυλοειδείς πλάκες που είναι γνωστό ότι σχετίζονται με την άνοια.

Το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε είναι γνωστό και ως τριπλό διαγονιδιακό μοντέλο, κατά το οποίο τα ζώα εμφανίζουν τρία βασικά χαρακτηριστικά της νόσου: Την εξασθένηση της μνήμης, την παραγωγή αμυλοειδούς και τα νευροϊνιδιακά πλέγματα της πρωτεΐνης. 

Στη μια ομάδα των ποντικιών προστέθηκε ελαιόλαδο στη διατροφή όταν τα πειραματόζωα ήταν στην ηλικία των 6 μηνών πριν από την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ. Αν και αρχικά δεν υπήρχαν διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες, όταν τα ποντίκια έκλεισαν ένα χρόνο ζωής, οι επιδόσεις τους σε τεστ μάθησης και μνήμης ήταν σαφώς καλύτερες σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν τράφηκαν με ελαιόλαδο.


Σχετικά Άρθρα