ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δίκτυο επικοινωνίας εγκεφάλου- εντέρου επηρεάζει την επιθυμία μας για ανθυγιεινά τρόφιμα

25 Ιανουαρίου 2024, 07:00

images

Η κατανόηση της αιτίας που προκαλεί επιθυμία να τρώμε ανθυγιεινά τρόφιμα, αποτελούσε για χρόνια ένα μυστήριο. Ενώ γνωρίζουμε ότι ο εγκέφαλος επηρεάζει τις διατροφικές επιλογές μας, το ακριβές κύκλωμα στον εγκέφαλό μας πίσω από αυτή την επιρροή, είναι ασαφές. 

Το πνευμονογαστρικό νεύρο στέλνει πληροφορίες από το έντερο στον εγκέφαλο σχετικά με τη διατροφική αξία της τροφής που επιλέγουμε να καταναλώσουμε. Όμως, το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο που σχετίζεται με το τι τρώμε, δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητή. Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism από μια ομάδα από το Monell Chemical Senses Center, διεισδύει στα εγκεφαλικά κυκλώματα, αποκαλύπτοντας ξεχωριστές οδούς που εξηγούν το γιατί συχνά λαχταράμε λιπαρά και ζάχαρη, καθώς και ένα ανησυχητικό αποτέλεσμα: Ο υπερβολικός συνδυασμός αυτών των οδών πυροδοτεί την επιθυμία μας να τρώμε περισσότερο από ό,τι συνήθως.

"Το γιατί τα λίπη και τα σάκχαρα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά, ήταν ένα μυστήριο. Τώρα έχουμε εντοπίσει ότι τα νευρικά κύτταρα στο έντερο και όχι τα γευστικά κύτταρα στο στόμα, είναι ένας βασικός μοχλός. Διαπιστώσαμε ότι οι ξεχωριστές οδοί εντέρου-εγκεφάλου στρατολογούνται από λίπη και σάκχαρα", δήλωσε ο επιστήμονας της Monell, Guillaume de Lartigue, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Αυτή η έρευνα παρέχει πληροφορίες για το τι ελέγχει την «παρακινούμενη» διατροφική συμπεριφορά, υποδηλώνοντας ότι μια υποσυνείδητη εσωτερική επιθυμία να καταναλώνουμε μια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, έχει τη δυνατότητα να υπερνικήσει τις προσπάθειές μας για μια ισορροπημένη διατροφή.

Για να προσδιορίσει πώς τα λίπη και τα σάκχαρα επηρεάζουν τον εγκέφαλο, η ομάδα διέγειρε τα πνευμονογαστρικά νεύρα του εντέρου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ζάχαρη και το λίπος, ανιχνεύονται από διακριτούς νευρώνες του πνευμονογαστρικού νεύρου και εμπλέκονται σε παράλληλα αλλά διακριτά κυκλώματα που αφορούν στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου.

«Αυτή η έρευνα προσφέρει συναρπαστικές δυνατότητες για εξατομικευμένες παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές, ακόμη και όταν έρχονται αντιμέτωποι με δελεαστικές λιχουδιές», κατέληξε ο de Lartigue.

Σχετικά Άρθρα