ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφική κουλτούρα: Τι σημαίνει ο όρος και πώς μπορεί να μάς βοηθήσει

27 Μαρτίου 2022, 08:00

images

Όταν ακούτε «κουλτούρα διατροφής», πιθανότατα σκέφτεστε μοντέλα, ταινίες και περιοδικά. Όταν οι ειδικοί λένε "διατροφική κουλτούρα" δεν εννοούν να κάνετε επιλογές με προτεραιότητα την υγεία και την ευημερία του σώματος και του νου σας.

Η διατροφική κουλτούρα αποτελείται από τις επιρροές και τα μηνύματα που επηρεάζουν τον τρόπο που τρώμε, με βάση την πολιτισμική πίεση για την επίτευξη ενός ιδανικού σωματότυπου, είπε η Lauren Smolar, αντιπρόεδρος προγραμμάτων για την Εθνική Ένωση Διατροφικών Διαταραχών των Η.Π.Α.

«Όταν σκέφτεστε γιατί τρώτε φαγητό ή κάνετε συγκεκριμένες σκέψεις, ποιος είναι ο λόγος για αυτό;» ρώτησε η Smolar. "Το κάνετε επειδή το σώμα σας λαχταρά αυτό το φαγητό και αυτό είναι που χρειάζεστε αυτή τη στιγμή για θρέψη; Ή το κάνετε επειδή αισθάνεστε ότι αυτό είναι το σωστό; Η απάντηση είναι ότι η κοινωνία σάς είπε ότι αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη - παρόλο που το σώμα σας μπορεί να σας λέει ότι υπάρχει μια διαφορετική επιλογή που χρειάζεται αυτή τη στιγμή;"

Πώς ελέγχει το σώμα η διατροφική κουλτούρα;

Για τον Da'Shaun Harrison, η διατροφική κουλτούρα είναι φυλακή, ενώ η Sabrina Strings, αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια συμπληρώνει: «Η διατροφική κουλτούρα είναι ο βαθύς προσανατολισμός της κοινωνίας μας προς την προσπάθεια να ρυθμίσει τι τρώνε οι άνθρωποι ως μηχανισμό ή να ρυθμίσει το βάρος των ανθρώπων».

Ο έλεγχος του πώς φαίνονται και συμπεριφέρονται οι άνθρωποι και η προτίμηση μιας εμφάνισης έναντι της άλλης μπορεί να επηρεάσει τους πάντες και συνδέεται ιδιαίτερα με τον ρατσισμό, το σεξισμό και την ομοφοβία, είπε ο Harrison.

Επιπλέον, η διατροφική κουλτούρα προωθεί ένα πολύ περιορισμένο φάσμα εμφανίσεων που είναι αποδεκτό από την κοινωνία και μπορεί να ασκήσει πίεση στους ανθρώπους να συμμορφωθούν με αυτές τις λίγες εικόνες, ακόμα κι αν δεν περιλαμβάνουν το σωματότυπο, το φύλο, τη φυλή και τη σεξουαλικότητα τους.

Ωστόσο, ''ενώ ορισμένα μηνύματα ακούγονται σαν να υποστηρίζουν αυτές τις κοινότητες ή να προσφέρουν ιατρικές συμβουλές, μπορεί στην πραγματικότητα να προωθούν την κουλτούρα της διατροφής'', κατέληξε η Strings.


Σχετικά Άρθρα