ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή: Οτιδήποτε υπερβολικό είναι και κακό

08 Μαΐου 2023, 09:00

images

Ωφέλιμο είναι να πίνουμε νερό αλλά δεν μάς κάνει καλό να πίνουμε πάνω από τρία λίτρα ημερησίως αν δεν ζούμε στη Σαχάρα και δεν προπονούμαστε για το Μαραθώνιο! Καλό είναι να τρώμε φρούτα αλλά αν τρώμε καθημερινά ένα κιλό πορτοκάλια, ένα κιλό μήλα και ένα κιλό μπανάνες θα παχύνουμε και πιθανώς θα έχουμε πρόβλημα με το σάκχαρο στο αίμα μας. Ας μην αναστρέφουμε το ωφέλιμο σε επιβλαβές μέσω της υπερβολής!

Στη διατροφή, όπως και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής, η υπερβολή κάνει κακό! Κάποιοι μάλιστα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να μετατρέψουν εξαιρετικής διατροφικής αξίας τρόφιμα, σε επιβλαβείς επιλογές μην καταφέρνοντας να βάλουν ένα υγιές και λογικό όριο στην ποσότητα που χρησιμοποιούν στο καθημερινό πιάτο τους.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα...

Το πιο υγιεινό έλαιο είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αλλά όπως όλα τα λίπη, περιέχει 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Αν λοιπόν το τρώμε με το... ποτήρι, θα παχύνουμε!

Το νερό είναι πηγή ζωής και ευεξίας. Αλλά αν δεν σταματήσουμε στα 8-10 ποτήρια ημερησίως και δεν ιδρώνουμε υπερβολικά ώστε να χάνουμε μεγάλες ποσότητες, τότε μπορούμε να κάνουμε κακό στο αίμα και τους νεφρούς μας.

Τα φρούτα είναι γεμάτα βιταμίνες και πολύτιμες φυτικές ίνες. Κάθε ενήλικας χρειάζεται 3 μερίδες από ποικιλία φρούτων ημερησίως. Αλλά αν τρώει επί σειρά ημερών ή εβδομάδων κάποιο ή κάποια φρούτα με ...τα κιλά και τις ...σακούλες, τότε αφενός θα έχει πρόβλημα με το έντερο, αφετέρου θα αυξηθεί το σάκχαρό του.

Το ψωμί, ειδικά ένα πολύσπορο ολικής άλεσης, είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά και υγιεινή πηγή σύνθετων υδατανθράκων. Αλλά τρώμε μία φρατζόλα την ημέρα, θα ανέβει το σάκχαρο και θα αυξηθεί το βάρος μας.

Λίγη μαύρη σοκολάτα βοηθάει την καρδιά, τον εγκέφαλο και την ψυχική μας υγείας. Αλλά αν τρώμε 100 γραμμάρια σοκολάτας κάθε μέρα ή μία πάστα κάθε μέρα, τότε θα κάνουμε κακό στον οργανισμό, το σώμα και τα δόντια μας.

Παν μέτρον άριστον λοιπόν! Ακόμα και στα πιο υγιεινά τρόφιμα και ποτά!

Σχετικά Άρθρα