ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφή και βάρος επηρεάζουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών νόσων

01 Φεβρουαρίου 2024, 10:00

images

Νέα έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι περισσότεροι από τους μισούς ενήλικες στις ΗΠΑ, δεν γνωρίζουν ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου. Το 51% των ερωτηθέντων σε έρευνα Harris Poll του 2023 που διεξήχθη για λογαριασμό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, δεν προσδιόρισε τις καρδιακές παθήσεις ως την κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ. Ακόμη, το 16% δήλωσε ότι δεν γνώριζε ποιο είναι το βασικό αίτιο και το 18% ανέφερε τον καρκίνο ως την κορυφαία αιτία θανάτου.

Η «καρδιακή νόσος» περιγράφει μια σειρά παθήσεων που επηρεάζουν την καρδιά, συμπεριλαμβανομένων της αρρυθμίας, της αθηροσκλήρωσης, της μυοκαρδιοπάθειας και των συγγενών καρδιακών ανωμαλιών. Ωστόσο, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας λένε ότι μια υγιεινή διατροφή και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πιθανότατα δεν θα μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η καλή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

«Μία υγιεινή για την καρδιά δίαιτα αποτελείται από μη επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά», λέει ο Δρ Rohit Vuppuluri, επεμβατικός καρδιολόγος. «Επίσης ζωτικής σημασίας είναι ο περιορισμός των κορεσμένων και τρανς λιπαρών, που εντοπίζονται σε επεξεργασμένα και τηγανητά τρόφιμα».

Ο Δρ Norman Lepor, καρδιολόγος και διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς, υποστηρίζει ότι μια δίαιτα όπως η μεσογειακή δίαιτα με υγιεινές πηγές πρωτεΐνης και σχετικά χαμηλούς υδατάνθρακες, είναι η καλύτερη.

Σε μελέτη του 2022, η τήρηση μίας μεσογειακής διατροφής και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, συσχετίστηκε με περισσότερο από 50% χαμηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από όλες τις αιτίες — συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Η παχυσαρκία είναι επίσης ένας ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καθώς αυξάνει άλλους παράγοντες κινδύνου για την υγεία της καρδιάς.

«Η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή κακή χοληστερόλη (LDL), πάνε χέρι-χέρι και εμφανίζονται και τα 2 συχνά σε παχύσαρκους ασθενείς», εξηγεί ο Vuppuluri. «Ο διαβήτης τύπου 2 παρατηρείται επίσης σε παχύσαρκους ασθενείς λόγω αυξημένης αντίστασης στην ινσουλίνη».

Προηγούμενη έρευνα κατέληξε στο ότι, για κάθε αύξηση 5 μονάδων στο ΔΜΣ, υπάρχει 29% αύξηση στον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (CHD), ο οποίος μειώνεται στο 16% μετά από προσαρμογή για την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά ο Vuppuluri λέει ότι είναι μια καλή αφορμή για να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους.

«Απλώς ο καθορισμός εβδομαδιαίων στόχων (απώλειας) 1-2 κιλών μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε τον απώτερο στόχο σας ενώ παραμένετε σε ένα πρόγραμμα», σημειώνει. «Συνολικά, η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση ρουτίνας, θα σας βοηθήσουν επίσης να πετύχετε τους στόχους σας».

Σχετικά Άρθρα