ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δεν μπορείτε να αντισταθείτε στη μυρωδιά του αγαπημένου σας φαγητού; Βρέθηκε γιατί!

16 Δεκεμβρίου 2019, 09:15

images

Πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι τηρούν με ευλάβεια τη δίαιτα που τους σύστησε ο γιατρός ή ο διαιτολόγος αλλά όλα χαλούν όταν μυρίζουν το αγαπημένο τους φαγητό! Αδύνατον να αντισταθούν και μάλιστα βιώνουν συμπτώματα μέχρι και λιποθυμίας αν δεν το δοκιμάσουν... Τις πταίει για το "αμάρτημα";

Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν την απάντηση και είναι "ο εγκέφαλος". Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια στις ΗΠΑ εντόπισαν ένα "κύκλωμα" νευρώνων του εγκεφάλου που καθορίζει το κατά πόσο μπορούμε ή όχι να αντισταθούμε στη θέα και την μυρωδιά ενός φαγητού που θεωρούμε νόστιμο.

"Υπάρχει μια κρυμμένη κινητήριος δύναμη στην ψυχολογία μας η οποία πηγάζει από αυτό το σημείο του εγκεφάλου και καθορίζει την ακατανίκητη τάση για κατανάλωση νόστιμου φαγητού", εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Δρ Emily Noble, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο UGA College of Family and Consumer Sciences.

Αυτό που εντόπισαν οι επιστήμονες μελετώντας ποντίκια, είναι ότι η μελανοτρόπος ορμόνη (melanin concentrating hormone) που εκκρίνεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου, επηρεάζει τον έλεγχο που θα δείξουμε ή όχι στην ανάγκη μας για φαγητό. "Ενώ προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η αύξηση αυτής της ορμόνης συνεπάγεται στον άνθρωπο με αυξημένη όρεξη για φαγητό, τώρα ανακαλύψαμε ότι έχει και άλλη δράση που είναι η ακατανίκητη ανάγκη να φάει ο άνθρωπος. Η αδυναμία του δηλαδή να αντισταθεί στο φαγητό", συμπληρώνει η Δρ Noble.

Να σημειώσουμε ότι τέτοιες μελέτες οδηγούν μετά από κάποια χρόνια σε ένα φάρμακο που να εμποδίζει την υπερέκκριση της εν λόγω ορμόνης ώστε να βοηθηθούν άτομα που πρέπει ή απλά θέλουν να χάσουν βάρος αλλά δεν μπορούν να αντισταθούν στα νόστιμα, με ωραία μυρωδιά εδέσματα!

Σχετικά Άρθρα