ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Βρώμη: Η υπερ-τροφή υψηλής βιολογικής αξίας

10 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Η βρώμη είναι μια πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε καλής ποιότητας πρωτεΐνες, καθώς περιέχει οκτώ βασικά αμινοξέα που την καθιστούν πρωτεϊνούχα τροφή υψηλής βιολογικής αξίας.

Βιταμίνες, φυτικές ίνες και σύνθετοι υδατάνθρακες δημιουργούν μία υπερ-τροφή που μπορεί να έχει τεράστια οφέλη στην υγεία μας, καθώς όχι μόνο μας θρέφει, αλλά δυνητικά μπορεί και να μας θεραπεύσει από μεταβολικά νοσήματα όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2.

Αυτό το τελευταίο, το επιτυγχάνει η βρώμη μέσω της ουσίας β-γλυκάνη που έχει την ιδιότητα να μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, ιδιαίτερα σε άτομα με αυξημένο σωματικό βάρος, βελτιώνοντας επίσης την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η δράση αυτή της β-γλυκάνης καθυστερεί την κένωση του στομάχου και την μετέπειτα απορρόφηση της γλυκόζης στην κυκλοφορία. Με αυτό τον μηχανισμό, μειώνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τρόπος κατανάλωσης

Η βρώμη πωλείται σε νιφάδες τις οποίες μπορούμε να βράσουμε σε χυλό, να αλέσουμε και να χρησιμοποιήσουμε όπως το αλεύρι σε κουλουράκια και μπάρες δημητριακών, να  τις φάμε ως έχουν με γάλα ή γιαούρτι, φρούτα ή και λίγο μέλι. Αποτελούν δε πολύ καλή λύση τόσο για πρωινό όπως και για βραδινό γεύμα καθώς έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές πρωτεΐνες, οπότε είναι κατάλληλο δημητριακό και για τις ώρες πριν από τον ύπνο.


Σχετικά Άρθρα