ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν τις ρίζες της μεσογειακής διατροφής

21 September 2021, 10:00

images

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από την ομάδα BioArCh του Πανεπιστημίου του York μελετώντας σκελετούς από τις περιοχές της Ιταλίας, που κατέστρεψε στην αρχαιότητα ο Βεζούβιος. Όπως φαίνεται, οι γυναίκες τρέφονταν κυρίως με κρέας και λαχανικά ενώ οι άνδρες προτιμούσαν τα μεγάλα ψάρια... Και εξ αυτού φαίνεται ότι όσο πιο υψηλή κοινωνική θέση κατείχε κάποιος, τόσο περισσότερο είχε ως πηγή τροφής την θάλασσα, κάτι που εξηγεί τις βασικές αρχές τις σημερινής μεσογειακής διατροφής. 

Είναι η πρώτη φορά που αρχαιολόγοι εντοπίζουν διαφορετικές διατροφικές συνήθειες μεταξύ ανδρών και γυναικών σε κοινωνίες που αναπτύχθηκαν μέσα στα ιστορικά χρόνια (δηλαδή στα χρόνια όπου έχουμε γραπτό λόγο και καταγραφές).

Οι 17 σκελετοί ενηλίκων που έχασαν την ζωή τους το 79 μ.Χ., υποβλήθηκαν σε σύγχρονες μεθόδους μέτρησης ισοτόπων άνθρακα και αζώτου που ανακτήθηκαν από τα αμινοξέα των οστών τους. Όπως αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής, καθηγητής Oliver Craig, διευθυντής του BioArCH στο τμήμα Αρχαιολογίας "από ιστορικές αναφορές γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Ρώμη υπήρχε ποικιλία τροφών αλλά ποτέ ξανά δεν είχαμε βρει στοιχεία ότι υπήρχε διαφορά στις διατροφικές συνήθειες ανδρών και γυναικών".

Οι ειδικοί κάνουν τώρα προβολή των δεδομένων στις σύγχρονες κοινωνίες που διαβιούν γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα και πιστεύουν ότι τα ψάρια και τα λοιπά θαλασσινά υπήρξαν οι κύριες πηγές πρωτεϊνών για όσους είχαν καλύτερη κοινωνική θέση (άνδρες έναντι γυναικών) και ότι το κρέας θεωρείτο κατά γενική ομολογία υποδεέστερη τροφή. Εξ αυτού προκύπτει - κατά την άποψή τους- και η βαθιά προσήλωση της σύγχρονης μεσογειακής διατροφής στην ψαροφαγία και η απαγόρευση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα μοντέλο σίτισης που τυγχάνει τα τελευταία χρόνια παγκοσμίου αποδοχής και αναγνώρισης για τα οφέλη στην υγεία. Η βασική αρχή της είναι ότι πρέπει να τρεφόμαστε με ελαιόλαδο, δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, γαλακτοκομικά, ψάρια και θαλασσινά. Το κρέας πρέπει να είναι κυρίως λευκό (κοτόπουλο ή γαλοπούλα) και το κόκκινο κρέας δεν πρέπει να μπαίνει στο οικογενειακό τραπέζι παραπάνω από μία φορά την εβδομάδα εκτός κι αν πρόκειται για την σίτιση βρεφών και νηπίων που το χρειάζονται περισσότερο.

Σχετικά Άρθρα