ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Αρνί VS κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι

18 Απριλίου 2020, 09:05

images

Αρνί και κατσίκι έχουν την τιμητική τους στο Πασχαλινό τραπέζι. Τι από τα δυο να επιλέξουμε λοιπόν; Τα πρόβατα έχουν περισσότερο λίπος, ενώ τα κατσίκια δεν είναι τόσο λιπαρά. Το αποτέλεσμα είναι το κατσίκι να θεωρείται πιο υγιεινό και πιο εύπεπτο ακόμα και από το μικρό αρνί. Επίσης, πολλοί θεωρούν ότι είναι πολύ πιο νόστιμο , καθώς δεν έχει την σχετικά πιο έντονη μυρωδιά του αρνιού.

Τα κατσίκια που συνήθως βρίσκουμε στην αγορά, είναι γάλακτος, κι άρα αρκετά νεαρά. Ως αποτέλεσμα αυτού, το κρέας τους είναι τρυφερό και ζουμερό. Αντίθετα, το κρέας ενός μεγαλύτερου σε ηλικία κατσικιού, είναι πιο σκληρό και έχει πιο έντονη μυρωδιά. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το κατσικίσιο κρέας θεωρείται κόκκινο κρέας αλλά είναι ένα σχετικά άπαχο κρέας με λίγα λιπαρά. Γι’ αυτό το λόγο οι υψηλές θερμοκρασίες θα το κάνουν σκληρό. 

Το πρόβατο στην πρώτη του χρονιά ονομάζεται αρνί. Το κρέας του μικρού αρνιού θα είναι ανοιχτό ροζ, ενώ το κανονικό αρνί είναι πιο σκούρο κόκκινο. Το αρνί έχει αρκετό λίπος, και οπωσδήποτε περισσότερο από το κατσικίσιο κρέας.

Η γεύση του αρνιού και η υφή είναι η πιο ήπια και πιο τρυφερή και συνεπώς κερδίζει υψηλότερες τιμές από εκείνες του μεγαλύτερου αρνιού ή του προβάτου. Αλλά το αρνί έχει αρκετό λίπος, οπότε αντέχει καλύτερα στις υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με το κατσικίσιο κρέας.

Σύγκριση ανά 100 γραμμάρια

                                                                            Κατσίκι             Αρνί


Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα