ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Άλλη μια βιταμίνη στο προσκήνιο για θωράκιση του οργανισμού κατά της σοβαρής νόσησης COVID-19

02 Μαρτίου 2021, 07:00

images

Έρευνες έχουν αποδείξει τα οφέλη των βιταμινών D και C στην θωράκιση του οργανισμού έναντι του κορωνοϊού. Άρθρο της Δρ. Thanutchaporn Kumrungsee, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Nutrition, ανοίγει όμως τώρα την συζήτηση για μια άλλη βιταμίνη, που βρίσκεται μεταξύ άλλων στα ψάρια, τις πατάτες και τις μπανάνες και δεν είναι άλλη από την λιγότερη γνωστή στο ευρύ κοινό...B6.

Κανένα διατροφικό σχήμα και καμία βιταμίνη από μόνη της δεν μπορεί να μας σώσει από την COVID-19 αν έρθουμε σε επαφή μ τον κορωνοϊό και ο οργανισμός μας δεν έχει το γενετικό προφίλ για ήπια νόσηση. Πλην όμως, όπως δείχνουν πολλές έρευνες παγκοσμίως, κάποιες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία μπορούν να συντελέσουν ως έναν βαθμό ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον ιό.

«Όπως φροντίζουμε να μην κολλήσουμε πλένοντας τα χέρια μας και φορώντας τη μάσκα μας, το ίδιο θα πρέπει να φροντίσουμε και την διατροφή μας που παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού μας ενάντια στον κορωνοϊό» συμπληρώνει η Δρ. Kumrungsee η οποία είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου της Χιροσίμα.

Η ειδικός μαζί με την ομάδα της επεσήμαναν τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη Β6 προστατεύει από τις χρόνιες παθήσεις όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον σακχαρώδη διαβήτη μειώνοντας τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες: «Ο κορωνοϊός όπως και η γρίπη ανήκουν στους ιούς που προσβάλλουν ανεπανόρθωτα τους πνεύμονες και μπορούν να οδηγήσουν σε θάνατο από οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια» αναφέρει. 

Και εξηγεί ότι η θρόμβωση και η «καταιγίδα κυτταροκινών» (υπερφλεγμονώδης κατάσταση) μπορούν να συνδέονται με τη βαρύτητα της νόσησης COVID-19. Η «καταιγίδα κυτταροκινών» είναι μια αυτοκαταστροφική αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που επιδεινώνει σοβαρά την κατάσταση αρκετών ασθενών με Covid-19. Ταυτόχρονα, η θρόμβωση, που επίσης συνδέεται με τον κορωνοϊό, μπορεί να βλάψει ζωτικά όργανα όπως την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι και τους νεφρούς.

Η βιταμίνη Β6 είναι ένα θρεπτικό συστατικό που λειτουργεί ευεργετικά κατά της θρόμβωσης και της φλεγμονής. Σημειώνεται ότι καλές πηγές της Β6 θεωρούνται τα αμυλούχα λαχανικά , οι μπανάνες, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το συκώτι, τα ψάρια και τα πουλερικά.

Η έλλειψη αυτής της βιταμίνης συνδέεται με ένα πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και υψηλότερη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις. Οπότε, λαμβάνοντας τη συγκεκριμένη βιταμίνη από τη διατροφή μας, ενδυναμώνουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα και δημιουργούμε μια πρώτη γραμμή άμυνας ενάντια στον κορωνοϊό αλλά και άλλες λοιμώξεις.


Σχετικά Άρθρα