ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέα έρευνα διευρύνει τα οφέλη της άσκησης

27 Μαΐου 2024, 09:00

images

Η άσκηση συνδέεται με αυξημένη μυϊκή δύναμη, βελτιωμένη υγεία της καρδιάς, μείωση του σακχάρου στο αίμα και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία. Δραστηριότητες όπως το τρέξιμο σε διάδρομο, η ποδηλασία σε έναν απότομο λόφο, η άρση βαρών ή ένας σύντομος μεσημεριανός περίπατος, προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων που ξεπερνούν τη βελτίωση της φυσικής εμφάνισης ή της αντοχής. Στοιχεία από μελέτες, δείχνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα, θα μπορούσε να τονώσει τη διάθεση, να ανακουφίσει από το άγχος και να οξύνει τη γνωστική λειτουργία. Ωστόσο, κάθε άτομο μπορεί να ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διάφορες μορφές άσκησης, όπως αερόβια προπόνηση ή προπόνηση δύναμης.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η τακτική άσκηση, είναι ζωτικής σημασίας για έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ ορισμένες παλαιότερες έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έντονη άσκηση μπορεί να έχει και κάποια αρνητικά αποτελέσματα. Πιο πρόσφατη έρευνα, ωστόσο, έδειξε ότι οι πρωταθλητές παρουσίασαν ελαφρώς παρατεταμένο προσδόκιμο ζωής σε διάστημα δεκαετιών κι αυτό τα ανατρέπει όλα...

Ειδικότερα, σε νέα συλλογική προσπάθεια με επικεφαλής το Stanford Medicine, οι ερευνητές μελέτησαν τους υποκείμενους μηχανισμούς μέσω των οποίων η άσκηση προάγει τη συνολική υγεία, και ιδίως την υγεία του εγκεφάλου. Κατανοώντας το πώς η άσκηση επηρεάζει διαφορετικά όργανα σε μοριακό επίπεδο, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, θα μπορούσαν να προσαρμόσουν πιο αποτελεσματικά τις συστάσεις που αφορούν στην άσκηση.

Αυτή η γνώση θα μπορούσε επίσης να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμακευτικών θεραπειών που μιμούνται τα οφέλη της άσκησης για όσους δεν μπορούν να ασκήσουν σωματική δραστηριότητα. Η μελέτη - τα ευρήματα της οποίας εμφανίζονται στο Nature- περιελάμβανε σχεδόν 10.000 μετρήσεις σε σχεδόν 20 τύπους ιστών για να εξετάσει τον αντίκτυπο 8 εβδομάδων άσκησης αντοχής σε αρουραίους που εκπαιδεύτηκαν να τρέχουν σε μικροσκοπικούς διαδρόμους.

Το συμπέρασμα της μελέτης, αποκαλύπτει αξιοσημείωτες επιδράσεις της άσκησης στο ανοσοποιητικό σύστημα, την απόκριση στο στρες, την παραγωγή ενέργειας και το μεταβολισμό.

Τέλος, οι συγγραφείς της μελέτης επισημαίνουν ότι οι διαφορές που παρατηρούνται λόγω της άσκησης, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό σε αλλαγές στη μιτοχονδριακή γενετική έκφραση σε όργανα και ιστούς που είναι υπεύθυνα για τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας.

Σχετικά Άρθρα