ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι καλύτερο να μετράμε την άσκηση σε βήματα ή σε λεπτά;

22 Μαΐου 2024, 10:00

images

Ο στόχος για 7.000 ή 10.000 βήματα την ημέρα, είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τη σωματική μας δραστηριότητα, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και άλλων ασθενειών. Ωστόσο, οι τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες για τη σωματική δραστηριότητα των ΗΠΑ, συνιστούν να μετράμε τη σωματική μας δραστηριότητα σε λεπτά και όχι σε βήματα — συγκεκριμένα, τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας σωματικής δραστηριότητας μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης δραστηριότητας την εβδομάδα. Εγείρεται λοιπόν το ερώτημα: Είναι καλύτερο να μετράμε τα λεπτά που αφιερώνουμε στην άσκηση αντί να μετράμε τα βήματά μας;

Μια νέα μελέτη απαντά αρνητικά στο ερώτημα αυτό.

Οι στόχοι που τέθηκαν με βάση τον αριθμό των βημάτων και το χρόνο, συνδέθηκαν, τόσο με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, όσο και από συμβάντα καρδιαγγειακής νόσου σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές. Αυτό υποδηλώνει ότι η ανακάλυψη του τι λειτουργεί για εμάς, μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτύχουμε τους στόχους υγείας μας.

«Για ορισμένους, ειδικά για τα νεότερα άτομα, η άσκηση μπορεί να περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως τένις, ποδόσφαιρο, περπάτημα ή τζόκινγκ, τα οποία μπορούν να παρακολουθηθούν εύκολα με βήματα. Ωστόσο, για άλλους, μπορεί να αποτελείται από βόλτες με ποδήλατο ή κολύμπι, όπου η παρακολούθηση της διάρκειας της άσκησης είναι πιο απλή», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Rikuta Hamaya, MD, PhD, ερευνήτρια στο Τμήμα Προληπτικής Ιατρικής στο Brigham and Women's Hospital.

«Γι’ αυτό είναι σημαντικό οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα, να προσφέρουν πολλούς τρόπους επίτευξης στόχων», είπε. «Η κίνηση φαίνεται διαφορετική για τον καθένα και σχεδόν όλες οι μορφές κίνησης είναι ευεργετικές για την υγεία μας».

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο JAMA Internal Medicine.

Σχετικά Άρθρα