ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν στήριξη για Κέντρο Φροντίδας ατόμων με Αλτσχάιμερ

21 September 2022, 06:00

images

Τη στήριξη από την πολιτεία, ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αλτσχαϊμερ και συναφών ανοιών «Μη-Με-Λησμόνει» για τη δημιουργία ενός εκσυγχρονισμένου Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας στη Λάρνακα για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ.

Η πρόεδρος του συνδέσμου, Eλένη Καραϊσκάκη, μιλώντας στο YgeiaWatch, ανέφερε ότι εδώ και 26 χρόνια γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κέντρο φροντίδας για τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Όπως ανέφερε, μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια μετά από πολλές προσεγγίσεις σε υπουργούς κλπ., η πολιτεία δεν ανταποκρίθηκε.

«Το κράτος δεν μας βοηθά καθόλου. Το κράτος είναι απών. Ό,τι κάνουμε, είναι εμείς οι εθελοντές. Ενοικιάζουμε χώρο που υπάρχει το daycare, που έρχονται οι ασθενείς το πρωί, όπου υπάρχει ψυχολόγος, κοινωνική λειτουργός του γραφείου ευημερίας και φροντίστρια που πάει στα σπίτια των ασθενών που βρίσκονται στο τρίτο στάδιο της νόσου», σημείωσε.

Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας οι ασθενείς θα μπορούν να προσέρχονται από το πρωί και να μένουν μέχρι απόγευμα, καθώς επίσης θα βρίσκεται μόνο στη Λάρνακα στο παρόν στάδιο.

Η ανερχόμενη πρόεδρος του Συνδέσμου, Αλέξια Καραϊσκάκη, ανέφερε στο YgeiaWatch ότι το Κέντρο θα έχει κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και φροντίστρια. Ακολούθως, θα στελεχώνεται από φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και θα επεκτείνει τις λειτουργίες του.

«Θα είναι κάτι πιο εξειδικευμένο σε ένα χώρο μεγαλύτερο καθώς αυξάνεται η ζήτηση. Στις υπόλοιπες πόλεις δεν υπάρχει Κέντρο Ημερήσια Φροντίδας, αλλά υπάρχει φροντίστρια που πάει στο σπίτι του ασθενή», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπρόεδρου του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσμου Κώστα Καπιτανή, σε δημοσιογραφική διάσκεψη για το Αλτσχάιμερ, «ευελπιστούμε στην κρατική ενίσχυση αφού οι διάφοροι πόροι συμβάλουν και αναβαθμίζουν στο έργο που πράττουμε ως Σύνδεσμος. Είναι καθήκον της κοινωνίας και του κράτους να στηρίξει τις προσπάθειες που καταβάλουν καθημερινά οι επαγγελματίες του συνδέσμου, η διοίκηση και οι εθελοντές μας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Καπιτανής, ανέφερε ότι «χρειαζόμαστε στήριξη για την ανέγερση του πρώτου Κέντρου Εξειδικευμένης Φροντίδας, το οποίο θα στεγάζει τους πάσχοντες στην Επαρχία Λάρνακας. Ήδη έχουν κατατεθεί τα σχέδια στον Δήμο Λάρνακας για έγκριση».

Ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, ανέφερε ότι «το κράτος και το Υπουργείο Υγείας, μέσω του ΓεΣΥ σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, επιδιώκει να προσφέρει την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους ασθενείς αλλά και μία πληθώρα εξωνοσοκομειακών υπηρεσιών όπως, φυσικοθεραπεία, ψυχολογική και νοσηλευτική υποστήριξη διατηρώντας τη δυνατότητα ακόμη και κατ’ οίκον παρεμβάσεων εκεί που χρειάζεται. Φροντίζουμε να αναβαθμίζονται και να δημιουργούνται συνεχώς νέες υποδομές, αλλά και να στελεχώνονται από αξιόλογους επιστήμονες».

Επηρεάζει ηλικίες 35 ετών και άνω

Δεν υπάρχουν πρόσφατα στατιστικά στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών με Αλτσχάιμερ στην Κύπρο.

Παρόλα αυτά, η νόσος αυτή μπορεί να επηρεάσει άτομα από 35 ετών και άνω, αν και οι περισσότεροι αφορούν την τρίτη ηλικία.

Ο πρόεδρος της Νευρολογικής Εταιρείας Κύπρου Δρ. Μιχάλης Πρωτοπαπάς, σε δηλώσεις του στη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με θέμα τη νόσο Αλτσχάιμερ, σχολίασε ότι ο νεότερος σε ηλικία ασθενής στον οποίο έγινε διάγνωση ήταν 42 ετών, προσθέτοντας ότι ο νεότερος ασθενής γενικότερα που έχει καταγραφεί ότι έχει νοσήσει με τη νόσο αυτή είναι 39,5 ετών.

Επιπρόσθετα, η νόσος Αλτσχάιμερ μπορεί να οδηγήσει και στο θάνατο.

Η κ. Ελένη Καραϊσκάκη, εξήγησε ότι στο Αλτσχάιμερ υπάρχει πρώτο, δεύτερο και τρίτο στάδιο.

Στην αρχή αντιμετωπίζει την άνοια, έπειτα δυσκολεύεται να κάνει ορισμένες καθημερινές δραστηριότητες και στο τρίτο στάδιο ενδέχεται να καθηλωθεί στο κρεβάτι ή σε αναπηρικό καροτσάκι. «Ορισμένα άτομα μπορεί να βρίσκονται στο τρίτο στάδιο για 4-5 χρόνια ή και για 15 χρόνια. Το τρίτο στάδιο είναι το τελειωτικό», αναφέρει.

«Ασθένειες όπως η κατά πλάκα σκλήρυνση, η Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ είναι συναφείς μεταξύ τους, δηλαδή επηρεάζουν τα κύτταρα του εγκεφάλου και ως εκ τούτου μπορεί να οδηγήσουν και στον θάνατο», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την κ. Καραϊσκάκη, οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ μπορεί να πάσχουν και από άλλες ασθένειες, όπως διαβήτη και καρκίνο.

«Ωστόσο, η αιτία θανάτου μπορεί να μην είναι το Αλτσχάιμερ. Όμως, όταν μείνουν κλινήρεις οι ασθενείς, αρχίζουν τα προβλήματα. Στα αρχικά στάδια θα είναι καλό να μιλήσουν με νευρολόγο, αλλά και να αποταθούν σε ειδικό για ασκήσεις ενδυνάμωσης του μυαλού», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμη ότι «όταν ο ασθενής μείνει στο σπίτι έχοντας την ίδια ρουτίνα, εννοείται θα καταλήξει στα επόμενα στάδια πιο νωρίς. Ενώ εάν ενταχθεί σε ένα κοινωνικό σύνολο, το οποίο θα βοηθήσει τον ασθενή να αναπτυχθεί νοητικά, τότε θα αργήσει να φτάσει στα επόμενα στάδια. Όταν φτάσει στα επόμενα στάδια, και καταλήξει κλινήρεις, τότε δεν μπορεί να γίνει κάτι».

Η κ. Καραϊσκάκη, επεσήμανε ότι η κοινωνία πρέπει να αποδεχτεί αυτούς τους ασθενείς, να τους εντάξει μέσα στο κοινωνικό σύνολο και να μην τους στιγματίσει.

Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ

Η Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ πραγματοποιείται στις 21 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για θέματα που σχετίζονται με την ασθένεια αυτή.

Συγκεκριμένα, το Αλτσχάιμερ είναι μια προοδευτική ασθένεια που βλάπτει τη μνήμη και άλλες νοητικές λειτουργίες. Είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας που γενικεύει την απώλεια μνήμης και την απώλεια άλλων βασικών γνωστικών ικανοτήτων που είναι αρκετά σοβαρές ώστε να παρεμβαίνουν στην καθημερινή ζωή ενός ατόμου.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Αλτσχάιμερ & Συναφών Ανοιών, αναφορικά με τις παγκόσμιες επιπτώσεις της άνοιας, κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Επίσης, το συνολικό εκτιμώμενο ετήσιο παγκόσμιο κόστος της άνοιας ανέρχεται πάνω από 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ανέλθει στα 2,8 τρισεκατομμύρια έως το 2030.

Επίσης, ο αριθμός των ατόμων που ζουν με άνοια αναμένεται να τριπλασιαστεί από 50 εκατ. σε 152 εκατ. έως το 2050.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα