ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν στελέχωση Κέντρου Νωτιομυελικών Κακώσεων

09 September 2023, 06:00

images

Tην ανάγκη για άμεση στελέχωση του Κέντρου Νωτιομυελικών Κακώσεων (ΚΝΚ) το οποίο στεγάζεται στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ζητούν μέσω επιστολής που απέστειλαν στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών (ΟΚΥπΥ), εκπρόσωποι της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ).

Το Κέντρο Νωτιομυελικών Κακώσεων (ΚΝΚ) είναι το μόνο εξειδικευμένο κέντρο αποκατάστασης για άτομα με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού (ΚΝΜ).

Όπως αναφέρουν στην επιστολή, το κέντρο υπολειτουργούσε, με δύο ιατρούς όπως τονίζουν ανέμεναν τη στελέχωσή του με περισσότερους γιατρούς, όπως και εξειδικευμένους.

«Αντιθέτως η μια ιατρός έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή ένας ιατρός να τρέχει να προλάβει τα πάντα», τονίζουν.

«Εκτιμούμε ότι έχει προκηρυχθεί θέση παθολόγου για το κέντρο, αν και αυτό έγινε καθυστερημένα και έπρεπε να προηγηθεί της μετακίνησης της Δρ. Παλάζη. Κάθε κέντρο αποκατάστασης χρειάζεται να έχει στην ομάδα του και Φυσίατρο», προσθέτουν.

Επιπρόσθετα καλούν τον ΟΚΥπΥ όπως προχωρήσει άμεσα σε προκήρυξη για πρόσληψη φυσιάτρου αφού, όπως υπογραμμίζουν, θα είναι μια ουσιαστική αναβάθμιση στη λειτουργία του μόνου κρατικού κέντρου αποκατάστασης στην Κύπρο.

«Τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη μη επαρκή στελέχωση του υποβαθμίζουν τη λειτουργία του περισσότερο όπως και τις υπηρεσίες που χρειαζόμαστε να λαμβάνουμε από το κέντρο», αναφέρουν.

«Είναι λυπηρό», προσθέτουν, «ότι σήμερα ασθενείς με ΚΝΜ δεν έχουν πρόσβαση μέσω ΓεΣΥ στο ΚΝΚ αλλά σε ιδιωτικά που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν υπηρεσίες για άτομα με ΚΝΜ».

«Σε επόμενο στάδιο σημειώνουμε ότι επιθυμούμε την εργοδότηση νευρο-ουρολόγου, κάτι που επίσης θα αναβαθμίσει ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα άτομα με ΚΝΜ, αφού τα ουρολογικά είναι τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε αφού η κάκωση νωτιαίου μυελού προκαλεί νευρογενή ουροδόχο κύστη διά βίου», καταλήγουν.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα