ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ψηφιακή εφαρμογή παρακολούθησης υγείας

23 Ιουνίου 2022, 17:57

images

Την ανάγκη ρύθμισης της δυνατότητας συνταγογράφησης από γιατρούς προς ασθενείς του ΓεΣΥ εγκεκριμένων ιατρικών εφαρμογών παρακολούθησης της υγείας, τα λεγόμενα apps συζήτησαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου θα ετοιμαστεί η ανάλογη πρόταση νόμου.

Το θέμα αυτό αποτελεί αυτεπάγγελτο αίτημα και πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιου Δίπλαρου και του προέδρου της Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκου Χατζηγιάννη.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, ανέφερε ότι «είναι με μεγάλη χαρά που έχουμε δει όλους τους αρμόδιους φορείς να επικροτούν την πρωτοβουλία αυτή και εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του Οκτώβρη θα έχουμε ετοιμάσει την πρόταση νόμου ούτως ώστε οι ασθενείς μας να μπορούν να επικοινωνούν μέσα από μια εφαρμογή που θα έχουν στο κινητό τους, να παρακολουθούν και τα δικά τους θέματα που άπτονται υγείας, να έχουν γρηγορότερη πρόσβαση στις ιατρικές πράξεις αλλά και στις συνταγές».

Πρόσθεσε ότι «είναι μια πρωτοποριακή ενέργεια, που εφαρμόζεται ήδη στη Γερμανία και θα εφαρμοστεί και στη Γαλλία».

«Έχουμε ακούσει τη θετική ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας, από την Επίτροπο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων υπάρχει μια θετική άποψη και εκεί. Θα αναμένουν την πρόταση νόμου να τους αποσταλεί και να έρθουν με εισηγήσεις στην Επιτροπή Υγείας», είπε.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννη μετά την Επιτροπή Υγείας δήλωσε ότι «σκοπός της ρύθμισης είναι οι εφαρμογές να μπορούν να συνταγογραφούνται από τον γιατρό, ασχέτως αν θα είναι από το ΓΕΣΥ ή από κάποιον άλλον ασφαλισμένο εκτός ΓΕΣΥ».

«Να συνταγογραφούνται αυτές οι εφαρμογές γιατί είναι αναγκαίες στην ιατρική τους περίθαλψη. Όπως για παράδειγμα ένας διαβητικός όπου θα πρέπει να έχει συχνές παρατηρήσεις είτε της πίεσης του ή του οξυγόνου του ή άλλως πως, αυτές οι εφαρμογές που μετρούν την πίεση, την οξυγόνωση και άλλες πολλές τέτοιες μετρήσεις που είναι στη διάθεση του συστήματος θα μπορούν μέσω της εφαρμογής να τις έχει στη διάθεσή του και ο γιατρός του και να παρακολουθεί από πρώτο χέρι την πορεία της ασθένειας», σημείωσε.

Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι «θα βοηθήσουμε χιλιάδες ασθενείς κυρίως με χρόνιες παθήσεις και στους καρκινοπαθείς και στους καρδιοπαθείς, θα έχουν την ευχέρεια χωρίς ιδιαίτερο κόπο μέσα από μια μόνιμη επικοινωνία με τον γιατρό τους να παίρνουν την ιατρική συμβουλή που χρειάζεται».

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα