ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν θεσμοθέτηση του κλάδου εκπαιδευτών Πιλάτες

09 Ιουνίου 2023, 10:45

images

Τη θεσμοθέτηση του κλάδου εκπαιδευτών πιλάτες και τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που να προβλέπει τα προσόντα των εκπαιδευτών γυμναστικής και την λειτουργία των γυμναστηρίων , ζητά ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτών Πιλάτες.

Σύμφωνα με υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύνδεσμος στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, η συνεχιζόμενη ολιγωρία που παρατηρείται για τη ρύθμιση του κλάδου του Fitness προκαλεί ανησυχία στους επαγγελματίες του χώρου καθώς η αβεβαιότητα του μέλλοντος, τους αφήνει εκτεθειμένους και απροστάτευτους.

Ως εκ τούτου, οι εκπαιδευτές της μεθόδου Πιλάτες επηρεάζονται άμεσα από αυτή την κατάσταση και προσπαθούν εδώ και αρκετά χρόνια να ενημερώσουν το κοινό και προπάντων τους αρμόδιους φορείς. 

«Η θεσμοθέτηση του κλάδου αυτού πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια των ασκούμενων, το κύρος του επαγγέλματος και ο υγιής ανταγωνισμός. Η δημιουργία ενός πλαισίου ικανοτήτων/επαγγελματικών προτύπων καθώς και η δημιουργία συστήματος αξιολόγησης και πιστοποίησης προγραμμάτων είναι αναγκαία», υπογραμμίζεται.

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος, πέραν της αναχρονιστικής νομοθεσίας του 1995 που αφορά στις ιδιωτικές σχολές γυμναστικής δεν υπάρχει σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που να καλύπτει το Πιλάτες, σημειώνοντας ότι μέσα στην υφιστάμενη νομοθεσία παρατηρούνται συγκρουόμενα σημεία και η ανάγκη εκσυγχρονισμού της, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο χώρο του Fitness γενικότερα. 

Προστίθεται ότι είχε προηγηθεί έρευνα τον Ιούλιο του 2017, η οποία είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

Η έρευνα την οποία ανέθεσε ο ΚΟΑ στην Ernst & Young μετά από διαγωνισμό, παρουσιάζει τον κλάδο όπως είναι σήμερα και συγκρίνοντας με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, προτείνοντας λύσεις.

Ακόμη, μέσα από την έρευνα αυτή προκύπτει ξεκάθαρα η ανάγκη εκσυγχρονισμού των προσόντων των εκπαιδευτών γυμναστικής όπως αυτά καθορίζονται στους περί Ιδιωτικών σχολών Γυμναστικής κανονισμούς του 1995 και 2012. 

Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι στο προτεινόμενο νομοσχέδιο δεν φαίνεται να έχουν ληφθεί υπόψη η εξέλιξη στον κλάδο αυτό αλλά ούτε οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, πρακτικές και συστάσεις. Προσθέτει ότι η σύγκρουση με το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ έντονη σε πολλά σημεία και ο κλάδος του Fitness αυτή τη στιγμή χρειάζεται μια νομοθεσία που να βρίσκει λύσεις στα διάφορα προβλήματα που δημιουργούνται και όχι να δημιουργεί άλλα. 

Ο κόσμος επιλέγει συνειδητά το πιλάτες

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, το Πιλάτες στην Κύπρο εδραιώθηκε τα τελευταία είκοσι χρόνια και σήμερα είναι μια μέθοδος πολύ διαδεδομένη και δημοφιλής σε διάφορες κατηγορίες ατόμων διαφορετικών αναγκών.

«Δυστυχώς η άγνοια και η εξυπηρέτηση κάποιων συμφερόντων συγκεκριμένων ανθρώπων μας φέρνει στο σημείο να έχει αποφασιστεί ότι το Πιλάτες είναι είδος γυμναστικής και έτσι πρέπει να διέπεται από την νομοθεσία που αφορά στις ιδιωτικές σχολές γυμναστικής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα της μεθόδου», υποδεικνύει.

Προστίθεται ότι ο κόσμος επιλέγει συνειδητά να αποταθεί σε εκπαιδευτές πιλάτες μετά από έρευνα και πολύ συχνά μετά από συστάσεις ιατρών ή φυσικοθεραπευτών. Εντούτοις, «έχουμε τύχει χλευασμού αμέτρητων προσβολών για ημιμάθεια από συγκεκριμένους φορείς μέχρι σε σημείο να μας αποκαλούν επικίνδυνους. Μέλη μας αποστέλλονται στα δικαστήρια μετά από διατάγματα για εξασφάλιση αναστολής των εργασιών τους», συμπληρώνει.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη παρατηρούνται οι κατηγορίες Personal Trainer, Fitness Instructor, Group Fitness instructor, Pilates Trainer και Yoga Trainer. Υπάρχουν πιστοποιημένοι φορείς σε Ευρώπη και Αμερική που προσφέρουν τέτοια εκπαιδευτικά προγράμματα όπου ο εκπαιδευόμενος αποκτά την πιστοποίηση του μέσο μη τυπικής μάθησης. Τα προγράμματα αυτά είναι αξιολογημένα τόσο ως προς την διάρκεια τους όσο και ως προς το αντικείμενο που διδάσκεται.

«Συγκεκριμένα στο Πιλάτες δεν υπάρχει άλλη μορφή εκπαίδευσης, πανεπιστημιακού επιπέδου. Το Πιλάτες είναι ένα σύστημα με συγκεκριμένη φιλοσοφία, αρχές και εξειδικευμένα μηχανήματα. Η σωστή εκπαίδευση με βάση πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένη. Και με κανένα τρόπο δεν είναι μια μέθοδος που μπορεί να αφομοιωθεί και να διδαχτεί μέσα σε τρία Σαββατοκύριακα», υποδεικνύει ο Σύνδεσμος.

Ως εκ τούτου, η ανάγκη ρύθμισης του κλάδου είναι ύψιστης σημασίας για τον Σύνδεσμο Εκπαιδευτών Πιλάτες, για να μπορέσει να προωθήσει την αυθεντική μέθοδο Πιλάτες, καθώς και να προστατέψει τους εκπαιδευτές, διασφαλίζοντας τη σωστή και άρτια εκπαίδευση.

«Μέλημα μας είναι να αποφευχθούν τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν η μέθοδος αυτή διδάσκεται από μη εξειδικευμένους εκπαιδευτές πόσο ακόμα όταν αποκλείονται οι πραγματικά καταρτισμένοι στον τομέα», καταλήγει.

Της Ουρανίας Στυλιανού


 

Σχετικά Άρθρα