ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν νομική αρωγή για θύματα βίας χωρίς διακρίσεις

02 Μαΐου 2022, 06:00

images

Την επιτακτική ανάγκη τροποποίησης του περί Νομικής Αρωγής Νόμου του 2002 επισημαίνει η Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΕΠΚΒΟ) Σουσάνα Παύλου, έτσι ώστε να παρέχεται νομική αρωγή σε όλα τα θύματα βίας.

Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών σήμερα, Δευτέρα 2 Μαΐου.

Η προτεινόμενη τροποποίηση, αφορά στη νομική αρωγή σε θύματα εμπορίας ανθρώπων και σε παιδιά-θύματα άγρας για σεξουαλικούς σκοπούς, παιδικής  πορνογραφίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης ή/και σεξουαλικής κακοποίησης, ούτως ώστε πέραν από τα θύματα εμπορίας και τα παιδιά που υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση, να συμπεριληφθούν όλες οι περιπτώσεις στα θύματα βίας.

Επίσης, προτείνεται συμπερίληψη στη νομοθεσία, όλων των μορφών κακοποίησης ενηλίκων και παιδιών, στη βάση των νόμων περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) και περί της Πρόληψης και της Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας, ώστε να μην υπάρχει διάκριση ανάμεσα στα θύματα.

Όχι σε οικονομικά κριτήρια για θέματα βίας

Σε επιστολή της στους αρμόδιους φορείς, η κ. Παύλου επισημαίνει ότι το άρθρο που αφορά την αίτηση για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής, συνδέει τα θύματα με τα οικονομικά κριτήρια που πρέπει να πληρούν με βάση την κοινωνικοοικονομική έκθεση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ). 

«Συνεπώς, η ιδιότητα του θύματος από μόνη της, δεν εξασφαλίζει στην αιτήτρια αυτόματα νομική αρωγή ή δεν αποτελεί επιπλέον κριτήριο, ως οφείλει, για εξασφάλιση νομικής αρωγής, με αποτέλεσμα το άρθρο να μην προσφέρει καμία χρησιμότητα ή πλεονέκτημα στα θύματα βίας», προσθέτει.

Τονίζει, ακόμη, ότι «θα πρέπει να καθοριστεί συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εξέτασης/έγκρισης  της αίτησης για Νομική Αρωγή, ειδικά για τα θύματα βίας που κινδυνεύουν και το έχουν άμεση ανάγκη».

Σημειώνεται ότι η σύντομη εξασφάλιση της νομικής αρωγής παρέχει στα θύματα βίας τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε προστατευτικά μέτρα καθώς και αποζημιώσεις, σε υποθέσεις οικογενειακού ή αστικού δικαίου.

Όπως αναφέρει η κ. Παύλου, η ΣΕΠΚΒΟ θεωρεί το ζήτημα άκρως σημαντικό και καλεί όλους τους εμπλεκομένους όπως προωθήσουν τις εν λόγω τροποποιήσεις, ώστε ο νόμος για τη νομική αρωγή να  είναι σύμφωνος και με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να καθίσταται  προσβάσιμος σε όλες τις γυναίκες θύματα βίας και τα εξαρτώμενα τους.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα