Ζητούν ίση πρόσβαση ΑμεΑ σε ιστότοπους δημόσιου τομέα
21 Ιουνίου 2022, 17:37
Την ισότιμη και εύκολη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) στους ιστότοπους και τις εφαρμογές για φορητές συσκευές των οργανισμών δημόσιου τομέα ζητούν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν αυτά τα άτομα, καθώς και τη σύσταση επιτροπή παρακολούθησης η οποία θα ελέγχει τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας που πρέπει να πληρούν.
Το θέμα αυτό τέθηκε ενώπιον της σημερινής συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για πρώτη φορά και αφορά τους περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Επιτροπής Παρακολούθησης Κανονισμούς του 2022.
Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία, η Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, Επίτροπος Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είχε αποστείλει μία επιστολή στην οποία είχε αναφέρει κάποιες ανησυχίες της σχετικά με το θέμα.
Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου (ΟΠΑΚ) Δημήτρης Λαμπριανίδης ανέφερε ότι πρόσεξαν ότι η πρόνοια για την εκπροσώπηση των οργανώσεων, παραβιάζει την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες του 2011, η οποία απαιτεί διαβούλευση και εμπλοκή των οργανώσεων χωρίς να βρίσκεται υπό την αίρεση κανενός.
Εκ μέρους της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών (ΠΟΤ) ο κ. Χρηστάκης Νικολαΐδης, σχολίασε ότι η διαβούλευση για το εν λόγω θέμα έγινε μετά από επιστολή στην Επίτροπο Διοικήσεως, ζητώντας από το Τμήμα Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής να γίνει διαβούλευση με την Κυπριακή Συνομοσπονδίας Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ).
«Το προβλέπει ο νόμος και είναι υποχρεωμένοι να έρθουν σε διαβούλευση δια νόμου στα θέματα αναπηρίας. Η διαβούλευση έγινε νομικά και δημοκρατικά», δήλωσε. Ανέφερε επίσης ότι πραγματοποίησαν τρίωρη συνάντηση με το Τμήμα Πληροφορικής του Υφυπουργείου και οι εισηγήσεις ετοιμάστηκαν με βάση τον διάλογο που έγινε.
«Η διαδικασία και το περιεχόμενο της διαβούλευσης καλύπτεται πλήρως από τη σχετική νομοθεσία. Η ΚΥΣΟΑ κατοχυρώθηκε ως εταίρος του κράτους στα άτομα με αναπηρία. Συνάδουν οι θέσεις της ΚΥΣΟΑ πλήρως με τη σύμβαση όπως ακριβώς προβλέπει η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε ο κ. Νικολαΐδης.
Ακόμη, «τα είχαμε συζητήσει με το Υφυπουργείο και καταλήξαμε σε ένα αποτέλεσμα, το οποίο μετέβηκε ενώπιον της Βουλής για υιοθέτηση του, το οποίο θεωρούμε το καταλληλότερο. Κάναμε υποχωρήσεις για να έρθει αυτή η πρόνοια. Είναι από τις σπάνιες περιπτώσεις που μία κρατική διαδικασία κάνει τις σωστές διαδικασίες και συμφωνεί ακριβώς με το περιεχόμενο της νομοθεσίας», είπε.
Αναφερόμενος στην επιστολή της Επιτρόπου Διοικήσεως, δήλωσε ότι με μεγάλη έκπληξη παρατήρησαν ότι η επίτροπος που στηρίζει τα άτομα με αναπηρίες και την ΚΥΣΟΑ, ετοίμασε μία θέση και δεν συζήτησε καθόλου με την ομοσπονδία, κάτι που αποτελεί παραβίαση της νομοθεσίας.
Σημείωσε επίσης ότι η ΚΥΣΟΑ δεν λαμβάνει επαρκή οικονομική υποστήριξη, καθώς η αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των ΑμεΑ είναι η ΚΥΣΟΑ με την οποία το κράτος θα πρέπει να διαβουλεύεται.
Συνεπώς, ζητούν απόσυρση της επιστολής της επιτρόπου, γιατί δημιουργείται μείζον ζήτημα το οποίο θα προκαλέσει αναταράξεις. «Από το 2012 είχαμε θέσει το θέμα ίδρυσης Επιτρόπου Αναπηρίας ούτως ώστε να τεθεί ο ρόλος του ανεξάρτητου μηχανισμού, ο οποίος δεν έγινε τότε δεκτός», συμπλήρωσε.
Ανέφερε ακόμη ότι το γραφείο της επιτρόπου δεν είναι τόσο ανεξάρτητο και υστερεί από τον ρόλο που πρέπει να παίξει ως ο ανεξάρτητος μηχανισμός για την παρακολούθηση της σύμβασης.
Εκ μέρους του Υφυπουργείου Έρευνας αναφέρθηκε ότι βρίσκονται εδώ για να περάσουν οι κανονισμοί οι οποίοι είναι στη βάση νομοθεσίας η οποία πρόκειται για εναρμονιστική νομοθεσία. Όσο αφορά την επιτροπή παρακολούθησης, θα συστήνεται από τον Υφυπουργό, και ρόλος της θα είναι να παρακολουθεί κατά πόσο οι ιστότοποι και οι εφαρμογές πληρούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας.
«Ήδη έχουμε τροχοδρομήσει κάποιες ενέργειες ώστε με τη σύσταση της επιτροπής να γίνουν άμεσα και οι επόμενες διαδικασίες», προστίθεται.
Η Νομική Υπηρεσία υπέδειξε ότι το άρθρο για την επιφύλαξη νόμου, λέει ότι διασφαλίζεται στην επιτροπή παρακολούθησης να συμμετέχουν ενεργά τα άτομα με αναπηρίες, συμπεριλαμβανομένου και των παιδιών με αναπηρίες μέσω των αντιπροσωπευτικών οργανώσεων. «Αυτό σημαίνει ότι μπορεί στο προσχέδιο των κανονισμών να συμπεριληφθεί αναφορά οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης που εκπροσωπεί άτομα με αναπηρίες ή παιδιά με αναπηρίες, όπως αναφέρεται στον νόμο», κατέληξε.
Tags: ΑμεΑ, Άτομα με Αναπηρία, δημόσια υγεία