ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν επίλυση προβλημάτων ψυχικά ασθενών

10 Οκτωβρίου 2022, 09:33

images

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας (10 Οκτωβρίου) το ΔΣ Κλάδου Νοσηλευτικού Προσωπικού Ψυχικής Υγείας της ΠΑΣΥΔΥ, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να θέσουν ως προτεραιότητά τους την ψυχική υγεία και την ευημερία των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία έχει και να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις δέουσες ενέργειες για άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Σε δελτίο Τύπου ο κλάδος αναφέρει ότι στην Κύπρο, ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ψυχική τους υγεία έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα την επιδείνωση της ήδη τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο μοναδικό νοσηλευτήριο ψυχικά ασθενών, το Νοσηλευτήριο Αθαλάσσας με την πληρότητα να ξεπερνά το 140%.

Το φετινό μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας 2022 του World Federation for Mental Health και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι: Ας κάνουμε την ψυχική υγεία και την ευημερία παγκόσμια προτεραιότητα – Make Mental Health & Well-Being for All a Global Priority, συνεχίζει προσθέτοντας ότι μέσω του φετινού μηνύματος αποτυπώνεται η αδιαμφισβήτητη ανάγκη για στήριξη και ενίσχυση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, το οποίο πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, για τη διασφάλιση ενός πιο ελπιδοφόρου αύριο για την κοινωνία μας.

Υπογραμμίζει τέλος την απαίτησή για παροχή προστασίας στους ψυχικά πάσχοντες και του απαιτούμενου σεβασμού προς τα άτομα αυτά, διασφαλίζοντας τους το αναφαίρετο δικαίωμα για ισότιμη και ποιοτική φροντίδα υγείας.

Να στηριχθεί το έργο νοσηλευτών

Να στηρίξει το έργο των νοσηλευτών ψυχικής υγείας αναβαθμίζοντας τον κτηριακό εργασιακό τους χώρο και τη στελέχωσή τους, καλεί την Πολιτεία η  Παγκύπρια Συντεχνία Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) στο μήνυμά της με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας. Στην Κύπρο συνεχίζουν να λειτουργούν «τριτοκοσμικές καταστάσεις» που δεν βοηθούν την αναβάθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, λέει.

Η ΠΑΣΥΝΟ διακηρύττει πως «είναι τώρα η μεγάλη ευκαιρία αλλά ταυτόχρονα και η πρόκληση για να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για τις ψυχικές ασθένειες, αλλά ταυτόχρονα και για να “ξυπνήσουν” τα κράτη και οι κυβερνήσεις και να προχωρήσουν σε σοβαρές παρεμβάσεις για την ψυχική υγεία».

Όπως σημειώνει «η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας αποτελεί το έναυσμα για όλους, κυβερνήσεις, κοινοβούλια, φορείς και οργανωμένα σύνολα, για να ενώσουν δυνάμεις και να  υλοποιήσουν προγράμματα για την αναβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας, των υλικοτεχνικών μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού».

Η συντεχνία αναφέρει ότι σήμερα «βιώνουμε ως κοινωνία και ως επαγγελματίες υγείας μεγάλες προκλήσεις».

«Η επιστροφή στην υποτιθέμενη κανονικότητα μετά την πανδημία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία διαταράσσουν τις ζωές των ανθρώπων, των οικογενειών και των κοινωνιών. Ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και άλλοι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής έχουν δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα, σωματική και ψυχολογική κόπωση, με σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία», τονίζει η ΠΑΣΥΝΟ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει, «τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται ανάμεσα στον πληθυσμό που εκδηλώνει διαφόρων ειδών ψυχικές ασθένειες και που καλούμαστε όλοι ως κοινωνία και ως επαγγελματίες υγείας να στηρίξουμε».

Δυστυχώς, προστίθεται, στην Κύπρο συνεχίζουν να λειτουργούν «τριτοκοσμικές καταστάσεις που δεν βοηθούν την αναβάθμιση των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Εργαζόμαστε σε ένα νοσοκομείο, απηρχαιωμένο, που αντί να βοηθά τους ασθενείς και το προσωπικό, ρίχνει την ψυχολογική τους διάθεση».

Η συντεχνία θεωρεί ότι «είναι επείγουσας και πρωτεύουσας σημασίας η αναβάθμιση των κτηριακών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου Αθαλάσσας και των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας».

«Καλούμε όλους όσοι βρίσκονται στα κέντρα λήψης αποφάσεων να προβληματιστούν για τα ψυχικά νοσήματα, γνωρίζοντας πως ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να αντιμετωπίσει σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του/της μια ψυχική ασθένεια. Αυτό που έχει σημασία είναι να ενημερώνονται έγκαιρα και κατάλληλα για τους τρόπους αντιμετώπισής τους και να προχωρούν στις κατάλληλες παρεμβάσεις με τη στήριξη των ειδικών», επισημαίνει η συντεχνία.

Η ΠΑΣΥΝΟ εξαίρει γι’ άλλη μια φορά τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραματίζουν οι νοσηλευτές ψυχικής υγείας για την πορεία της υγείας του ασθενούς και για την ψυχική του ευημερία και καλεί την Πολιτεία να στηρίξει το έργο τους αναβαθμίζοντας τον κτηριακό εργασιακό τους χώρο και τη στελέχωσή τους.

Σχετικά Άρθρα