ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν επένδυση στην ψυχική υγεία

07 Οκτωβρίου 2022, 18:09

images

Η επένδυση του κράτους στη ψυχική υγεία, αποτελεί θέμα ύψιστης και επείγουσας ανάγκης για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αναφέρει η Επιτροπή Εποπτείας και Προστασίας Δικαιωμάτων Ψυχικά Ασθενών.

Διαβεβαιώνει, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, ότι, δια του συμβουλευτικού της ρόλου, θα συνεχίσει να επιδιώκει την προώθηση δράσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών και την φροντίδα τους.

Το θέμα για φέτος είναι «Κάνοντας τη Ψυχική Υγεία και Ευεξία προτεραιότητα για όλους». 

Σε ανακοίνωση της, η Επιτροπή αναφέρει ότι είναι γεγονός ότι στην ψυχική υγεία δεν δίνεται η ίδια προτεραιότητα που δίνεται στη σωματική υγεία. «Η ανισότητα ξεκινά από τα σοβαρά συστημικά κενά που υπάρχουν, τα οποία συνδέονται και με μια ανεπαρκή και δυσανάλογα φτωχή επένδυση του συνολικού κρατικού προϋπολογισμού στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και ανά το παγκόσμιο», σημειώνεται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι κυβερνήσεις επενδύουν μόνο κατά μέσο όρο το 2% του συνολικού προϋπολογισμού στον τομέα της ψυχικής υγείας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, αναφέρεται, έρχεται να μας θυμίσει την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη ψυχική υγεία και την ανάγκη να ενισχύσουμε τον τομέα της πρόληψης, της περίθαλψης και της παροχής υποστήριξης στην κοινότητα.

«Στη χώρα μας είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε το μεγάλο όγκο προβλημάτων, γύρω από τη ψυχική υγεία και να δεσμευτούμε στη λήψη μέτρων. Αρκετά από τα σοβαρά προβλήματα, έχουν βγει στο φως της δημοσιότητας εδώ και πολλά χρόνια. Μέρος αυτών, αφορά τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης ασθενών στο Ψυχιατρείο Αθαλάσσας, στην απουσία κατάλληλων δομών και θεραπευτικών προγραμμάτων που αφορούν την αποκατάσταση και θεραπεία ενηλίκων και ανηλίκων, στην απουσία μιας ουσιαστικής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», προστίθεται. 

Ενώ η ζωή επιστρέφει σε μια υποτυπώδη κανονικότητα μετά από δύο και πλέον χρόνια, η πανδημία εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ψυχική υγεία των ανθρώπων, αναφέρει η Επιτροπή προσθέτοντας, ότι η επίδραση του πολέμου τόσο σε άτομα που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές, όσο και αλλού, είναι μεγάλη σε παιδιά και σε ενήλικες.

Παρόλο, αναφέρεται, που η ψυχική υγεία και ασθένεια έχει καθολικό χαρακτήρα, εντούτοις λίγοι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται, οι ευάλωτες ομάδες ενώ έχουν την μέγιστη ψυχική επιβάρυνση και τους λιγότερους πόρους, έχουν και τη μικρότερη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας, συνεχίζει η ανακοίνωση, αποτελεί ένα κάλεσμα σε συλλογικό, πολιτειακό αλλά και ατομικό επίπεδο έτσι ώστε η ψυχική υγεία να εκτιμηθεί και να προστατευτεί.

Ειδικότερα, σημειώνεται, απευθύνεται σε αυτούς που χαράσσουν την πολιτική στον τομέα της υγείας, σε κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, στους επαγγελματίες υγείας, σε συντεχνίες, σε συνδέσμους και οργανώσεις που εκπροσωπούν επαγγελματίες υγείας και άτομα με ψυχικές δυσκολίες.

«Η ψυχική υγεία μπορεί να προστατευτεί, χαράσσοντας σχέδια δράσης σε επίπεδο νομοθεσίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέσα από την αξιοπρεπή κρατική χρηματοδότηση έτσι ώστε να οργανωθούν, να στελεχωθούν επαρκώς υπηρεσίες, να ενισχυθεί η υποστήριξη στους επαγγελματίες υγείας και να βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών που παρέχουν, δημιουργώντας προγράμματα στον τομέα πρόληψης και παρέμβασης. Μόνο έτσι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι η ψυχική υγεία και ευεξία θα γίνει παγκόσμια προτεραιότητα για όλους», προστίθεται.

Σχετικά Άρθρα