ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ενίσχυση της απασχόλησης ατόμων με αναπηρίες

03 Μαρτίου 2023, 15:11

images

Την ανάγκη να ενισχυθεί το έργο του Ειδικού ταμείου Κέντρου επαγγελματικής αποκατάστασης ατόμων με αναπηρίες, ανέδειξαν τα μέλη της επιτροπής οικονομικών στη σημερινή συνεδρία κατά την οποία συζήτησαν για τον προϋπολογισμό του ταμείου.

Ο προϋπολογισμός αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ταμείο, το ταμείο είναι μικρό και διαθέτει αποθεματικό €0,5 εκατ. το οποίο προέρχεται από έσοδα εργαστηρίων με εργασία ατόμων με αναπηρίες.

Αναφέρθηκε στη φθίνουσα πορεία που σημείωσε το ταμείο, καθώς τα εργαστήρια προστατευόμενης απασχόλησης δεν θεωρούνται πλέον σύγχρονος θεσμός και η λειτουργία τους τερματίστηκε το 2012.

Στην Κύπρο λειτουργούν μέσω διάφορων οργανώσεων και ιδρυμάτων, πρόσθεσε, ενώ θα πρέπει πλέον να απευθύνονται σε άτομα με σοβαρές αναπηρίες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άλλη απασχόληση.

Το ταμείο βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο εξήγησε, με σχέδια επιχορήγησης σε άτομα ώστε να ιδρύσουν τις δικές τους μικρές επιχειρήσεις αλλά το μέλλον είναι να αξιοποιηθεί για κοινωνικές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, το 2020 ψηφίστηκε νομοθεσία για το σκοπό αυτό και το ειδικό ταμείο αναμένει τους κανονισμούς να εγκριθούν και το θεσμό να μπει σε εφαρμογή. Το ταμείο προετοιμάζεται, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, με την μεγαλύτερη πρόνοια για €70 χιλ. στον προϋπολογισμό να προνοεί €8,5 χιλ. στο κάθε άτομο για την ίδρυση δικής τους επιχείρησης.

Η δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη ανέρχεται σε €40 χιλ. και αφορά σε αμοιβή εμπειρογνώμονα για την ετοιμασία μελέτης για το πώς μπορούν να στηριχθούν τα άτομα με αναπηρίες μέσω κατάρτισης και μέσω συμβουλευτικής στήριξης για να ιδρύσουν τις δικές τους κοινωνικές επιχειρήσεις ή για να ενταχθούν ως εργαζόμενοι σε κοινωνικές επιχειρήσεις.

Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη, είπε και ήδη υπάρχει σχεδιασμός για τα δεδομένα της κυπριακής αγοράς εργασίας όσον αφορά την ζήτηση, ενώ στη συνέχεια θα σχεδιαστούν προγράμματα κατάρτισης ώστε να είναι διαθέσιμα για άτομα με αναπηρίες τα οποία θέλουν να καταρτιστούν.

Ακόμη, θα υπάρχουν εργαλεία επιχειρησιακής συμβουλευτικής για το πώς μπορούν να ιδρύσουν μια επιχείρηση και να την λειτουργήσουν.

Ερωτηθείσα εάν υπάρχει πρόνοια στο σχέδιο ανάκαμψης για το ειδικό ταμείο, η εκπρόσωπος ενημέρωσε πώς όχι καθώς το ειδικό ταμείο κρίθηκε πώς δεν είναι οικονομικό ώριμο ακόμη.

Ανθίζουν οι κοινωνικές επιχειρήσεις

Ανέφερε επιπλέον, ότι το σχέδιο επιχειρήσεων έχει ήδη 10 με 15 μικρές μονάδες κοινωνικών επιχειρήσεων κάθε χρόνο, στην εστίαση, στο λιανικό τομέα και άλλα. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις είναι αυτόνομες, πρόσθεσε, ενώ σε άλλες υπάρχει στήριξη από τον περίγυρο των ατόμων.

Απαντώντας εάν το ποσό που δίνεται συνδέεται με κάποια επενδυτική δαπάνη και εάν μπορεί να δοθεί μεγαλύτερο ποσό εφόσον υπάρχει αποθεματικό, η εκπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής πως το ποσό είναι το όριο και άλλα έξοδα καλύπτονται από τον αιτητή.

Η εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη συνεταιρισμών, όχι μόνο με άτομα αναπήρους, με στόχο την εγγυημένη βιωσιμότητα και την στήριξη. Υπάρχει πρόσθεσε, ένας αριθμός επιχειρήσεων που κλείνει μετά από 5 χρόνια, ενώ πάνω από τις μισές επιχειρήσεις είναι οικονομικά βιώσιμες.

Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις όπου η επιχείρηση χάνει την βιωσιμότητα της λόγω επιδείνωσης της αναπηρίας και άλλων παραγόντων, όπως η έλλειψη στήριξης.

Τα μέλη της επιτροπής τόνισαν πως θα πρέπει να ενισχυθεί το έργο του ταμείου, ίσως με χορηγία από το κράτος ώστε να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η απασχόληση των ατόμων με αναπηρία και οι κοινωνικές επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι το ειδικό ταμείο βρίσκεται πλέον υπό το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ προεδρεύει το τμήμα κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Μ.Κ.



Σχετικά Άρθρα