ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν ενημερωτική εκστρατεία για τον εμβρυικό αλκοολισμό

20 September 2022, 12:07

images

Την ανάγκη ενημερωτικής εκστρατείας για το σύνδρομο εμβρυϊκού αλκοολισμού και το φάσμα διαταραχής εμβρυικού αλκοολισμού, τονίζει η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, ζητώντας το όλο θέμα να συζητηθεί στην επιτροπή υγείας της βουλής.

Όπως αναφέρει σε επιστολή της προς τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) μαζί με το Συμβουλευτικό Κέντρο Στήριξης της  Οικογένειας παρουσίασαν πρόσφατα τα αποτελέσματα του τριετούς προληπτικού προγράμματος ΡΕΑ αναφορικά με το εν λόγω θέμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, αρχίζει να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, δημιουργώντας αρνητικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών.

Ως εκ τούτου, το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά μόνιμων σωματικών και νευρογνωστικών ανωμαλιών γνωστών ως φάσμα διαταραχής εμβρυϊκού αλκοολισμού (FASD), συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων διαγνώσεων συνδρόμου εμβρυϊκού αλκοολισμού (FAS), μερικού FAS και νευροαναπτυξιακής διαταραχής λόγω έκθεσης στο αλκοόλ που επηρεάζει περίπου το 2%-5% των γεννήσεων στις ΗΠΑ και Δυτικές χώρες της  Ευρώπης.

«Για αυτούς τους λόγους επιθυμούμε την εγγραφή του πιο πάνω θέματος με σκοπό την  ενημέρωση μέσω εκστρατείας για τις ανεπιθύμητες επιπτώσεις της κατανάλωσης αλκοόλ  από τις μητέρες στο έμβρυο πριν και κατά την κύηση αλλά και για τις επιπτώσεις κατά την  περίοδο του θηλασμού στην μακροχρόνια υγεία των παιδιών», υπογραμμίζει.

Εισηγείται, επίσης, ότι θα είναι απαραίτητο να παρευρεθούν στη συζήτηση περί αυτού του θέματος εκπρόσωποι από το Υπουργείο Υγείας, την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, την Παιδιατρική Εταιρία Κύπρου, τον Σύνδεσμο για Στήριξη της Οικογένειας (ΣΥΚΕΣΟ), τις Νοσηλευτικές Υπηρεσίας, τον ΟΚΥπΥ, την Γυναικολογική - Μαιευτική Εταιρία, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τον ΟΑΥ, και τον ΠΙΣ.

Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ κατά την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Μονάδας Παρακολούθησης Υγείας (ΜΠΥ) του Υπουργείου Υγείας, σημείωσαν καθοδική πορεία οι περιπτώσεις εγκυμονουσών γυναικών στην Κύπρο, οι οποίες κατανάλωσαν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η καθοδική τάση των εγκυμονουσών που έκαναν κατανάλωση αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης ανά έτος διαφαίνεται αριθμητικά ως εξής: το 2017 συνολικά ήταν στις 501 (5.3%), το 2018 στις 90 (1.0%), το 2019 στις 59 (0.6%) και το 2020 στις 44 (0.4%).

Επίσης, από το 2017 έως το 2020 το σύνολο των γεννήσεων από μητέρες που κατανάλωσαν αλκοόλ ανέρχεται στις 694 (0,017%). Ειδικότερα, στο σύνολο τους, το 66.6% ήταν Κύπριες, το 18.4% από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το 15% από άλλες χώρες.

Επίσης, οι περισσότερες από αυτές τις μητέρες, είχαν ηλικία 20-34 ετών (74.9%), ενώ οι περισσότερες είχαν τριτοβάθμια εκπαίδευση (71.9%).

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα