ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν έλεγχο ηλικίας αγοραστών καπνικών ειδών- Φουγάρα οι νέοι

19 Ιανουαρίου 2024, 15:32

images

Την ανάγκη να εξασφαλιστεί ο έλεγχος ηλικίας του αγοραστή καπνικών ειδών μέσω ενός πιο αυστηρού συστήματος ελέγχου ηλικίας, υπογραμμίζει, η Αρχή Εξαρτήσεων Κύπρου.

Όπως σημειώνει σε επιστολή της προς την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας , παρόλο που στην ισχύουσα νομοθεσία φαίνεται να καλύπτεται το συγκεκριμένο σημείο, εντούτοις ο έλεγχος δεν γίνεται επιμελώς, με αποτέλεσμα οι πωλητές σε διάφορα περίπτερα ή καταστήματα καπνικών ειδών να μην προβαίνουν πάντα σε επισταμένους ελέγχους.

Παράλληλα, η ΑΑΕΚ σημειώνει ότι μέσα από την Εθνική Στρατηγική προωθεί την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας για το κάπνισμα. Στο πλαίσιο της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής για το Κάπνισμα (ΕΣΕΚ), τροχοδρομούνται τροποποιήσεις με σκοπό η νομοθεσία να είναι πιο λειτουργική και να εφαρμόζεται.

Καπνίζει το 38% πληθυσμού, 14% μαθητών

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΑΑΕΚ, σχεδόν το 38% του πληθυσμού ανέφερε ότι έχει καπνίσει κατά τον τελευταίο μήνα, ενώ 9,3% καπνίζει περισσότερα από 20 τσιγάρα την ήμερα.

Σύμφωνα με τη ΑΑΕΚ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μαθητές βρίσκεται στο 14%.

Must ο ναργιλές για τους νέους

Την ίδια ώρα, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας μαθητικού πληθυσμού (ESPAD), το ποσοστό των μαθητών στην Κύπρο, τόσο ανάμεσα στα αγόρια όσο και ανάμεσα στα κορίτσια, που έκανε χρήση ναργιλέ κατά τον τελευταίο μήνα, ξεπερνά σημαντικά τον μέσο όρο της έρευνας .

Σε σχέση με τις υπόλοιπες 34 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά χρήσης ναργιλέ κατά τον τελευταίο μήνα, με ποσοστό 21%.

Την ίδια ώρα οι Κύπριοι μαθητές βρίσκονται στις ψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων .

Συγκεκριμένα, το 4,6% των μαθητών ανέφερε καθημερινή χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου ξεπερνώντας τον μέσο όρο της έρευνας που είναι 3,1%.

Της Μόνικας Μακρυγιάννη

Σχετικά Άρθρα