ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ζητούν έλεγχο για μη αδειοδοτημένα γυμναστήρια

28 Ιουνίου 2023, 06:00

images

Έλεγχο για γυμναστήρια που λειτουργούν χωρίς άδεια πρέπει να κάνει ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ), υποστηρίζει ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων (ΠΑ.Σ.Ι.ΓΥ), αναφέροντας ότι αρκετά δεν τηρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του κόσμου που γυμνάζεται σε αυτά.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΙΓΥ, Νίκος Μαυρουδής, μιλώντας στο YgeiaWatch ανέφερε ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ο κόσμος επέστρεψε στα γυμναστήρια που πήγαινε πριν και υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά 800 γυμναστήρια στην Κύπρο, μεγάλα και μικρά, εκ των οποίων τα 600 δεν είναι αδειοδοτημένα από τον ΚΟΑ.

Πρόσθεσε ότι κάθε χρόνο βγάζουν άδεια γύρω στα 170-180 γυμναστήρια. Άρα υπολογίζουμε ότι γύρω στο 20-25% των γυμναστηρίων είναι αδειοδοτημένα σήμερα», συμπλήρωσε. 

Διαδικασία για εξασφάλιση άδειας από ΚΟΑ

Όπως εξήγησε ο κ. Μαυρουδής, κάθε γυμναστήριο για να λειτουργήσει πρέπει να εξασφαλίσει πέντε χαρτιά από πέντε ελέγχους που θα γίνουν και στη συνέχεια να τα καταθέσει στον ΚΟΑ για να γίνει επιθεώρηση και ακολούθως να εκδοθεί η άδεια λειτουργίας.

Συγκεκριμένα, σημειώνει, τα χαρτιά που πρέπει να έχουν είναι από το υγειονομείο, την πυροσβεστική υπηρεσία, την ηλεκτρομηχανολογική υπηρεσία, όλο το προσωπικό τους να είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο του ΚΟΑ, δηλαδή ότι έχουν πτυχίο γυμναστή και πιστοποιητικό καταλληλόλητας μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρουδής, «ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου έχοντας αυτά τα χαρτιά, κάνει αίτηση στον ΚΟΑ, πληρώνει ένα ετήσιο ποσό των €200 για την έκδοση της άδειας και ο ΚΟΑ κάνει την επιθεώρηση. Αν όλα είναι καλά τότε εκδίδεται η άδεια, αν όχι σημαίνει ότι πρέπει διορθωθούν οι παρατηρήσεις και μετά να γίνει ξανά έλεγχος».

Προσθέτει ότι ένα αδειούχο γυμναστήριο δεν υποχρεούται να είναι και μέλος στον ΠΑΣΙΓΥ.

«Όταν σήμερα υπάρχουν 800 γυμναστήρια και ο ΚΟΑ με τη σημερινή κατάσταση με τους ελέγχους που εφαρμόζει δεν κατάφερε είτε να πείσει τους μη αδειούχους να προχωρήσουν να εκδώσουν άδεια, είτε δεν μπορεί να τους ελέγξει λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού ή λόγω άλλων παραγόντων, φαίνεται  ότι ξεκάθαρα υπάρχει ένα μεγάλο κενό», σημειώνει.

Ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί τους ιδιοκτήτες γυμναστηρίων από το 2003 όταν δημιουργήθηκε. Εκπροσωπεί τα γυμναστήρια που έχουν άδεια και τα γυμναστήρια που είναι σε διαδικασία άδειας, τα οποία μπορούν να είναι μέλη του Συνδέσμου εφόσον παρουσιάσουν τα απαραίτητα χαρτιά που βρίσκονται στη διαδικασία άδειας.

Κίνδυνος για την υγεία του κόσμου

Υπογραμμίζει ότι αυτά τα 600 γυμναστήρια τα οποία δεν έχουν άδεια, αποτελούν κίνδυνο για τον κόσμο που πάει εκεί.

«Από τη στιγμή που δεν ελέγχονται, μπορεί να υπάρχει ακατάλληλος εξοπλισμός, προσωπικό που είναι ανειδίκευτο, οι εγκαταστάσεις μπορεί να μην είναι όπως πρέπει και από υγειονομικής πλευράς», τονίζει.

Επιπρόσθετα, υπογραμμίζει ότι αυτό που είναι εναντίον στα αδειοδοτημένα γυμναστήρια είναι ο τεράστιος αθέμιτος ανταγωνισμός λόγω του ότι οι τιμές και οι υπηρεσίες που προσφέρουν τα μη αδειοδοτημένα δεν μπορούν να τις ανταγωνιστούν.

«Έχουμε όλα τα έξοδα που πρέπει να τηρούμε βάση νόμου για να είμαστε αδειούχοι, πληρώνουμε τους φόρους κλπ., πέραν από τις άδειες του ΚΟΑ, το προσωπικό μας πρέπει να είναι εκπαιδευμένο, πρέπει να είναι γραμμένο στις κοινωνικές ασφαλίσεις. Σε αντίθεση με κάποιο άλλο γυμναστήριο που αποφάσισε να είναι στην παράνομη πλευρά», προσθέτει.

«Το κράτος χάνει πάρα πολλά από αυτή την κατάσταση και αυτό οφείλεται στο ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση», υποδεικνύει.

Ο κ. Μαυρουδής δήλωσε ότι «πολύ εύκολα ο κόσμος μπορεί να ενημερωθεί αν το γυμναστήριο που πάει είναι αδειοδοτημένο, γιατί υπάρχουν όλα αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΚΟΑ και μπορεί να δει αν το γυμναστήριο που πάει είναι μέσα στη λίστα ή όχι. Εάν εντοπίσουμε κάποιο γυμναστήριο που δεν έχει άδεια, ειδοποιούμε τον ΚΟΑ, αλλά από εκεί και πέρα είναι στα χέρια του ΚΟΑ να το χειριστεί», προσθέτει.

«Ο κόσμος πρέπει να ρωτά και να ζητά την άδεια του γυμναστηρίου για να γνωρίζει. Εάν είναι αδειούχος υποχρεούται να το δείξει και εάν δεν είναι πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί για το καλό της υγείας του κόσμου», αναφέρει.

Προσπάθειες για επίλυση προβλήματος

Ερωτηθείς εάν ο Σύνδεσμος έχει έρθει σε επικοινωνία με τον ΚΟΑ για το εν λόγω θέμα, ο κ. Μαυρουδής ανέφερε ότι η επικοινωνία με τον ΚΟΑ είναι δύσκολη. Όπως είπε, «δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι. Όποτε ήρθαμε σε συνεννόηση υπάρχει κατανόηση, συναντίληψη, καταβάλλουν προσπάθειες, μας παρουσιάζουν κάποια στοιχεία από ελέγχους που έγιναν, αλλά το τελικό αποτέλεσμα μετράει. Χρειάζεται να γίνει κάτι άλλο περισσότερο».

Σύμφωνα με τον κ. Μαυρουδή, αυτή είναι μία κατάσταση που δεν δημιουργήθηκε τώρα, καθώς με την αύξηση του επαγγέλματος τα τελευταία δέκα χρόνια, το πρόβλημα καλπάζει.

«Κάθε χρόνο έχουμε πολλά περισσότερα παράνομα γυμναστήρια. Είναι τεράστιος κίνδυνος για τον κόσμο που τα εμπιστεύεται. Ξεγελούν τον κόσμο με τις διαφημίσεις, τις υπηρεσίες που προσφέρουν, με τις πιο χαμηλές τιμές κλπ. Πρέπει να γίνει το κακό για να θορυβηθούμε όλοι», υπογραμμίζει.

Πρόσθεσε ότι ο ΠΑΣΙΔΥ πραγματοποίησε συναντήσεις με βουλευτές, κόμματα και με δημόσιες αρχές για το εν λόγω θέμα.

Σημείωσε ότι «ο δικός μας στόχος είναι να γνωστοποιήσουμε το πρόβλημα, να υπάρχει αντίληψη από όλους σε ποιο βαθμό είναι το θέμα που αντιμετωπίζουμε. Ο στόχος μας δεν είναι να γίνονται καταγγελίες, αλλά τα γυμναστήρια που λειτουργούν να είναι αδειοδοτημένα, να τηρούν τις προϋποθέσεις για να μην γίνει κάποια ζημιά που αφορά την ασφάλεια του κόσμου που γυμνάζεται, ομάδες πληθυσμού που μπορεί να έχουν θέματα υγείας, παιδιά, ηλικιωμένοι κ.ά.». 

Της Ουρανίας Στυλιανού 



Σχετικά Άρθρα